742
O Σπανούλης υψώνει το χέρι απαντώντας στα χειροκροτήματα του κοινού στο ΣΕΦ για το ιστορικό ρεκόρ του | ΙΝΤΙΜΕSports

Βασίλης Σπανούλης, ένας teenager ετών 37

Sportscaster Sportscaster 7 Ιανουαρίου 2019, 14:02
O Σπανούλης υψώνει το χέρι απαντώντας στα χειροκροτήματα του κοινού στο ΣΕΦ για το ιστορικό ρεκόρ του
|ΙΝΤΙΜΕSports

Βασίλης Σπανούλης, ένας teenager ετών 37

Sportscaster Sportscaster 7 Ιανουαρίου 2019, 14:02

Η τέταρτη ασίστ του Βασίλη Σπανούλη στο κυριακάτικο ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ (101-75), που κατέληξε σε κάρφωμα του Μπόγρη, σήκωσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο πόδι. Ο «V-Span» είχε, μόλις, κατακτήσει άλλη μια κορυφή στην παραμυθένια του καριέρα: αυτή του καλύτερου πασέρ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το ρεκόρ ανήκε στον Δημήτρη Διαμαντίδη, τον έτερο «γίγαντα» μιας εξαιρετικά χαρισματικής γενιάς, της οποίας ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος.

Ο ΕΣΑΚΕ είχε πιστώσει στον πρώην αρχηγό του Παναθηναϊκού 2.144 ασίστ. Σύμφωνα με το αρχείο του Βασίλη Σκουντή, οι τελικές πάσες του Διαμαντίδη ήταν 2.141 και ο Σπανούλης τις είχε ισοφαρίσει την περασμένη Κυριακή στην Πυλαία. Οπότε, χθες χρειαζόταν μόνο μια για να τον ξεπεράσει. Πλέον, μικρή σημασία έχει. Ο Βασίλης έχει μοιράσει 2.145 ασίστ, όσες κανένας άλλος μπασκετμπολίστας στην Ελλάδα. Κατέχει την αντίστοιχη πρωτιά και στην Ευρωλίγκα, έχοντας αφήσει δεύτερο -και πάλι- τον Διαμαντίδη.

Το χάρηκε σαν να ήταν το πρώτο του παράσημο. Γελούσε σαν παιδί, όταν οι συμπαίκτες του έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν. Ο Ντέιβιντ Μπλατ προτίμησε να συγχαρεί την κυρία Σπανούλη -Ολυμπία Χοψονίδου-, που βρισκόταν στην εξέδρα (αν και μερικές ώρες νωρίτερα είχε βουτήξει στην παγωμένη θάλασσα για τον Σταυρό, μαζί με τα τέσσερα από τα πέντε «Σπανουλάκια»). Ο αμερικανο-ισραηλινός κόουτς σήκωσε ψηλά τον αντίχειρα του δεξιού του χεριού και της χάρισε ένα πλατύ χαμόγελο.

Ο Βασίλης είναι, από πέρυσι, και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α1. Στις 13 Απριλίου 2018, με δυο εύστοχες βολές στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, είχε συμπληρώσει 5.201 πόντους στο Πρωτάθλημα, ξεπερνώντας τον Νίκο Χατζή. Το σαλόνι του σπιτιού του δεν χωράει άλλα τρόπαια, όμως αυτός ο «αιώνιος έφηβος», που βαδίζει στα 37 (γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1982), αγωνίζεται με το κέφι και την ενέργεια ενός teenager ο οποίος μόλις ερωτεύτηκε το μπάσκετ. Με την ίδια διάθεση προπονείται, πολλές φορές κι εκτός ωραρίου, ακόμη και στην μπασκέτα του σπιτιού του.

Επειτα από επτά πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, τρεις Ευρωλίγκες, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο, έξι μετάλλια με την Εθνική και αμέτρητες ατομικές διακρίσεις, αρνείται να παραδοθεί στον κορεσμό. Στη φθορά του χρόνου. Στην εφετινή, 13η σεζόν του στην Ευρωλίγκα τα στατιστικά του, αν και ελαφρώς πεσμένα σε σχέση με την περασμένη σεζόν, παραμένουν σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Ο Σπανούλης δεν είναι μόνον η σημαντικότερη εν δράσει ιστορική μορφή της διοργάνωσης, αλλά και το πρώτο όνομα στη μαρκίζα του τουρνουά. Επτά μήνες πριν κλείσει τα 37 – και παρά την απόφαση του Μπλατ να του δίνει μικρότερο χρόνο συμμετοχής στους αγώνες, για να τον κρατάει «φρέσκο».

Ο Σπανούλης δέχεται τα συγχαρητήρια του προπονητή του, Ντέιβιντ Πλατ

Οσοι υποστηρίζουν ότι ο Σπανούλης γέρασε, ας θυμηθούν τι έκαναν κάποιοι άλλοι θρυλικοί γκαρντ του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην ηλικία του (εάν δεν είχαν, ήδη, συνταξιοδοτηθεί): Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο αποχώρησε, το περασμένο καλοκαίρι, πετυχαίνοντας μόλις 5,7 πόντους, κατά μέσον όρο, στην Ευρωλίγκα. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με 6,7 πόντους (και τρεις ασίστ). Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, με 2,2 πόντους (και δυο ασίστ). Πολλοί άλλοι σπουδαίοι περιφερειακοί, όπως ο Διαμαντίδης, αποσύρθηκαν προτού «πατήσουν» τα 36.

Μόνον η ταυτότητά του και τα λιγοστά του μαλλιά μαρτυρούν ότι ο «V-Span» οδεύει προς τη δύση της καριέρας του. Οι επιδόσεις του στο παρκέ, κάθε άλλο. Στους πρόσφατους αγώνες του Ολυμπιακού κόντρα στη Μακάμπι και την ΤΣΣΚΑ πέτυχε 16 πόντους. Με τη Ρεάλ, 20. Με την Μπουντούτσνοστ, 17. Στο ματς με την Γκραν Κανάρια, στις 20 Δεκεμβρίου, ήταν -μακράν- ο καλύτερος του γηπέδου, με 21 πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και οκτώ ασίστ, σε 21’08”. Ακόμη κι όταν δεν είναι «στη μέρα του», η παρουσία του είναι πολύτιμη. Οπως τον περασμένο Ιούνιο, στο παιχνίδι που ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών της Α1 (ΟΑΚΑ). Ποιος έχει ξεχάσει τις βουτιές του στο παρκέ, στην προσπάθειά του να δώσει την κατοχή της μπάλας στην ομάδα του;

Τώρα έχει βάλει στόχο τρία, ακόμη, ρεκόρ στην Ευρωλίγκα: του πρώτου σκόρερ (όλων των εποχών), της κατάταξης (index rating) και των λεπτών συμμετοχής. Προς το παρόν, τα κατέχει όλα ο τεράστιος Ναβάρο (που δεν συνεχίζει), με τον Σπανούλη να ακολουθεί. Μόνο στο ranking (στην κατάταξη) ξεπερνούν τον «Kill Bill» κι άλλοι δυο αθλητές: ο Διαμαντίδης και ο Ρέγες.

Εάν δεν τα καταφέρει εφέτος, δεν πειράζει. Θα συνεχίσει την προσπάθεια την επόμενη σεζόν. Την υγειά του να ‘χει, ο Σπανούλης δεν σκέφτεται, ακόμη, να αποσυρθεί. Υπήρξε από μικρός ασκητής της πορτοκαλί μπάλας και, τώρα, το μπάσκετ τον επιβραβεύει γι’ αυτή του την αφοσίωση με το ελιξήριο της «αιώνιας» νιότης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...