418
Στη «Γέφυρα των Κατασκόπων» ο Σπίλμπεργκ ζωντάνεψε μία ανταλλαγή μυστικών πρακτόρων στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, το 1962 |

Οι γέφυρες των κατασκόπων ζουν και βασιλεύουν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 14:40
Στη «Γέφυρα των Κατασκόπων» ο Σπίλμπεργκ ζωντάνεψε μία ανταλλαγή μυστικών πρακτόρων στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, το 1962
|

Οι γέφυρες των κατασκόπων ζουν και βασιλεύουν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 14:40

Αναβίωση των ψυχροπολεμικών σκέρτσων των μυστικών υπηρεσιών των μεγάλων δυνάμεων βλέπουν πολλοί -και η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera– πίσω από τη σύλληψη ενός Αμερικανού στη Μόσχα.

Και πιθανολογούν ότι ο Πολ Γουίλαν συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, κατηγορούμενος για κατασκοπεία εις βάρος της Ρωσίας, μόνο και μόνο για να ανταλλαγεί με τη ρωσίδα κατάσκοπο Μαρία Μπούτινα η οποία ενεπλάκη στα αμερικανικά προεκλογικά παιχνίδια του 2016, κρατείται στις ΗΠΑ και αναμένει την καταδικαστική απόφαση, γνωρίζοντας περισσότερα από όσα λέει.

Το ζευγάρι των Αμερικανών ήταν Σοβιετικοί – κατάσκοποι ασφαλώς, τι άλλο; Πόστερ από την αμερικανική τηλεοπτική σειρά «The Americans»

Η ιστορία φέρνει στον νου την περίπτωση της τελευταίας ανταλλαγής κατασκόπων μεταξύ Ρώσων και Δυτικών (γενικώς), η οποία είχε γίνει τον Ιούλιο του 2010, τη μετασοβιετική περίοδο δηλαδή, στη φημισμένη και σαν «πρωτεύουσα των κατασκόπων» Βιέννη.

Η ανταλλαγή του Σκριπάλ

Στο αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας, οι Ρώσοι είχαν απελευθερώσει τέσσερις πράκτορες των Δυτικών και είχαν λάβει ως αμερικανική «αποζημίωση» δέκα ρώσους κατασκόπους.

Βέβαια, έπειτα από τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα, τον Μάρτιο του 2018, το ενδιαφέρον «στοιχείο» εκείνης της βιεννέζικης ανταλλαγής δεν είναι άλλο από τον διάσημο πλέον Σεργκέι Σκριπάλ, τον «Ρώσο που αλλαξοπίστησε» και ακριβώς για αυτόν τον λόγο έμεινε αλησμόνητος στο Κρεμλίνο.

H Ρωσίδα Μαρία Μπούτινα, η οποία αναμένεται να καταδικαστεί στις ΗΠΑ για κατασκοπεία (Alexandria Sheriff’s Office/Handout via REUTERS)

Τώρα η σύλληψη του Γουίλαν προσφέρει την ευκαιρία στην Μπούτινα να ξαναδεί τη Ρωσία πολύ σύντομα, γράφει η ιταλική εφημερίδα. Και με τον κλασικό τρόπο, της ανταλλαγής.

Ετσι μνημονεύει και μερικές κινηματογραφικές ταινίες με θέματα τους ψυχροπολεμικούς «Ιβάν» και «Τζέιμς» και το όλο νταραβέρι μεταξύ τους: τη «Γέφυρα των κατασκόπων» του Σπίλμπεργκ ιδίως, που αναπαρέστησε την ιστορική ανταλλαγή ενός αμερικανού πιλότου με έναν σοβιετικό κατάσκοπο πάνω σε μια βερολινέζικη γέφυρα το 1962 (χρονιά κατά την οποία ο Ψυχρός Πόλεμος ζεστάθηκε κομμάτι παραπάνω, σημειωτέον, με τη λεγόμενη Κρίση των Πυραύλων).

«Ο Πολ είναι αθώος»
O Αμερικανός Πολ Γουίλαν, ο οποίος συνελήφθη στη Ρωσία για κατασκοπεία (Courtesy Whelan Family/Handout via REUTERS)

Στη σημερινή ιστορία μας φυσικά και δεν έχει καμία σημασία που η οικογένεια του Γουίλαν ορκίζεται ότι ο Πολ είναι αθώος. Οπως γράφει και το BBC, o πρώην πεζοναύτης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και διατελέσας αστυνομικός ταξίδεψε στη Μόσχα με αποκλειστικό σκοπό να παρευρεθεί απλώς στον γάμο ενός φίλου του…

Ομως εκείνος ο γάμος σχόλασε. Και άλλος είναι αυτός που θα αρχίσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...