425
Μπάιντεν και Ζελένσκι: ο Αμερικανός δεν έστειλε στον Ουκρανό τα ATACMS, υπολογίζοντας την αντίδραση της Ρωσίας | Jonathan Hordle/Pool via REUTERS και REUTERS/Valentyn Ogirenko

ΗΠΑ προς Ζελένσκι: Καλά είναι τα HIMARS, σου αρκούν

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 19:21
Μπάιντεν και Ζελένσκι: ο Αμερικανός δεν έστειλε στον Ουκρανό τα ATACMS, υπολογίζοντας την αντίδραση της Ρωσίας
|Jonathan Hordle/Pool via REUTERS και REUTERS/Valentyn Ogirenko

ΗΠΑ προς Ζελένσκι: Καλά είναι τα HIMARS, σου αρκούν

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 19:21

Οι αμερικανοί στρατηγοί φοβήθηκαν δύο πράγματα, έγραψε στην Corriere della Sera ο ανταποκριτής της στη Νέα Υόρκη Μάσιμο Γκάτζι: πρώτον, ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να απαντήσει στην «ουκρανική αντεπίθεση» απρόβλεπτα, «με αποφασιστικότητα υψηλού ρίσκου», κάτι που «δεν πρέπει να υποτιμηθεί», και, δεύτερον, ότι οι όλο και στενότεροι δεσμοί Ρωσίας-Κίνας σε στρατιωτικό επίπεδο ενδέχεται «σε μερικά χρόνια» να εξελιχθούν σε «ενιαία πυρηνική απειλή για τις ΗΠΑ». Υπερβολές στρατιωτικών καριέρας; Οχι, έγραψε ο Γκάτζι.

«Είναι πραγματικά ανήσυχοι οι στρατηγοί τις τελευταίες ημέρες, διότι, μερικές φορές, πιάνουν τον σφυγμό των πραγμάτων και ερμηνεύουν την κατάσταση καλύτερα από τους πολιτικούς». Πώς και συμβαίνει αυτό; «Επειδή έχουν άτυπες σχέσεις με τους στρατιωτικούς ηγέτες του αντιπάλου» – αυτή είναι μία πληροφορία που προξενεί κάποια έκπληξη στον αναγνώστη, ωστόσο ο ανταποκριτής δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες. Ετσι οι στρατηγοί συνέστησαν στον Τζο Μπάιντεν να μη στείλει στην ουκρανική κυβέρνηση πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, θέση που ασπάστηκε τελικά και ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι Ρώσοι είχαν προειδοποιήσει ότι αν αποσταλούν στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πύραυλοι που χτυπούν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, δηλαδή εντός του ρωσικού εδάφους, θα υπάρξει απάντηση. Ο Ζελένσκι ήθελε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους εδάφους-εδάφους ATACMS (Army Tactical Missile System), όμως δεν τους έλαβε, ούτε πρόκειται να τους λάβει. Μπορεί με απόφαση Μπάιντεν οι ΗΠΑ να εγκατέλειψαν εδώ και καιρό τη διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων και να προμήθευσαν το Κίεβο με βαριά πυροβόλα, ελικόπτερα και drones, ωστόσο τώρα αναγκάστηκαν να περιορίσουν την ουκρανική όρεξη.

Το «υψηλό ρίσκο» που μπορεί να αναλάβει ο Πούτιν, πάντα κατά τους αμερικανούς στρατηγούς, είναι η χρήση τακτικών πυρηνικών. Αν οι ΗΠΑ έδιναν στον Ζελένσκι ATACMS, ίσως να το έκανε. Τώρα ελπίζουν ότι θα το αποφύγει. Ο Μπάιντεν, πάντως, προειδοποίησε με τη σειρά του τον Πούτιν ότι τυχόν χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα προκαλούσε «επαρκή» αμερικανική απάντηση. Ο Γκάτζι έγραψε ότι «ο Μπάιντεν ύψωσε τη φωνή του, στην πραγματικότητα όμως έκανε άσκηση αυτοσυγκράτησης» βάσει όσων του μετέφεραν οι ενημερωμένοι στρατηγοί του.

Ετσι ο Ζελένσκι εισέπραξε ένα φιλοσοφημένο «όχι» από τους Αμερικανούς. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν τίποτε με τα ATACMS, ενώ με τα HIMARS μπορούν και κάνουν τη δουλειά τους. Τα ATACMS θα έδιναν στον Πούτιν το πρόσχημα για να αποτολμήσει κάτι «θεαματικό», έγραψε ο Γκάτζι, «τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων, τα οποία θα έσπειραν πανικό στην κυβέρνηση του Κιέβου και θα πυροδοτούσαν τον πυρηνικό πόλεμο». Την εκτίμηση αυτή ενστερνίζονται, μεταξύ άλλων παραγόντων των ΗΠΑ, ο αναπληρωτής διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Κόεν, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αντονι Κότον και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...