354
O Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της πρόσφατης συνέντευξής του | CBS News

Μπάιντεν: Η πανδημία του κορονοϊού τελείωσε

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 13:05
O Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της πρόσφατης συνέντευξής του
|CBS News

Μπάιντεν: Η πανδημία του κορονοϊού τελείωσε

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 13:05

Το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ κήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τη στιγμή που εκατοντάδες πολίτες στη χώρα του συνεχίζουν καθημερινά να χάνουν τη ζωή τους λόγω της λοίμωξης Covid.

«Μπορεί να έχουμε ακόμη πρόβλημα με τον κορονοϊό, όμως η πανδημία έχει τελειώσει», ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Κυριακής στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου, ο Μπάιντεν τόνισε πως η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει «τελειώσει στις ΗΠΑ, παρότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό αριθμό μολύνσεων και τρομακτικό απολογισμό θυμάτων», ενώ παράλληλα μετρά εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά.

«Αν κοιτάξετε γύρω σας, κανένας δεν φοράει μάσκα, κι όλος ο κόσμος είναι σε μάλλον καλή φυσική κατάσταση», είπε ο Μπάιντεν στην εκπομπή 60 Minutes.

Ο απολογισμός των θυμάτων έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις αρχές της θητείας του Μπάιντεν, δηλαδή το 2021, καθώς τότε οι νεκροί έφταναν τους 3.000 την ημέρα. Η βελτίωση της περίθαλψης, των φαρμάκων και κυρίως τα εμβόλια, μείωσαν τους αρνητικούς δείκτες υγείας.

Ομως ακόμη και σήμερα, περίπου 400 άτομα την ημέρα συνεχίζουν να πεθαίνουν εξαιτίας επιπλοκών της λοίμωξης Covid, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να είναι χιλιάδες καθημερινά και δεν άφησαν ανεπηρέαστη ούτε την προεδρία.

Ο Τζο Μπάιντεν πέρασε πάνω από δύο εβδομάδες σε απομόνωση στον Λευκό Οίκο αφού προσβλήθηκε από τον SARS-CoV-2 δυο φορές μέσα στον Ιούλιο. Η σύζυγός του Τζιλ μολύνθηκε με τη σειρά της τον Αύγουστο.

Παρ’ όλα αυτά, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το γεγονός πως βίωσαν μόνο ήπια συμπτώματα δείχνει πόσο άλλαξαν τα πράγματα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Παρά τη δήλωσή του περί του τέλους της πανδημίας, ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 22,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προετοιμασία του συστήματος υγείας, ενόψει πιθανής έξαρσης των μολύνσεων το φθινόπωρο.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί μακράν το σκληρότερο χτύπημα από την πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα, με 1,05 εκατομμύρια θανάτους επί συνόλου 95,4 εκατ. καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε δηλώσει ότι το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...