248
H Gazprom έχει ήδη διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία και Ολλανδία | REUTERS/Dado Ruvic

Η Gazprom κλείνει την στρόφιγγα στη Δανία και στη γερμανική Shell Energy

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 19:23
H Gazprom έχει ήδη διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία και Ολλανδία
|REUTERS/Dado Ruvic

Η Gazprom κλείνει την στρόφιγγα στη Δανία και στη γερμανική Shell Energy

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 19:23

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πρόκειται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας, καθώς και στην Shell Energy για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου στη Γερμανία, αφότου οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

Ο εφοδιασμός των δύο εταιρειών με φυσικό αέριο θα σταματήσει την 1η Ιουνίου, ανέφερε ο ρωσικός ενεργειακό κολοσσός, σύμφωνα με το Reuters.

Το αμέσως προηγούμενο 24ωρο, η Orsted – στην οποία το δανέζικο κράτος κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο – είχε προειδοποιήσει ότι η Gazprom ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία, μετά την άρνησή της να πληρώσει σε ρούβλια, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της χώρας.

Οπως διαβεβαίωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας Μαντς Νίπερ, η Orsted θα είναι σε θέση να αντλήσει φυσικό αέριο από ευρωπαϊκές αγορές.

H Gazprom έχει κλείσει τη στρόφιγγα σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία και Ολλανδία, για τον ίδιο λόγο.

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ώρες είδηση για τον εξελισσόμενο «οικονομικό πόλεμο» Δύσης – Ρωσίας ήρθε και από πλευράς της ΕΕ. Οι «27» κατάφεραν να συμφωνήσουν για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, η οριστική συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΕΕ και να υιοθετηθεί, ακολούθως, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...