228
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ραμάλα | EPA/ATEF SAFADI

Τσαβούσογλου: Το όνομά μας είναι Türkiye, όχι Turkey

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 16:47
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ραμάλα
|EPA/ATEF SAFADI

Τσαβούσογλου: Το όνομά μας είναι Türkiye, όχι Turkey

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 16:47

Η Τουρκία ζητεί επισήμως από τα Ηνωμένα Εθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αλλάξει την ορθογραφία του ονόματός της από «Turkey» σε «Türkiye», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Αγκυρα έστειλε την Τρίτη επίσημη επιστολή σε όλα τα σχετικά διεθνή μέρη και αναμένει την επίσημη αλλαγή του ονόματός της επισήμως μετά την τρέχουσα εβδομάδα, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος» για την αλλαγή και η Αγκυρα έχει προωθήσει την αλλαγή σε Türkiye από την αγγλική ονομασία Turkey στο μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς αλληλογραφίας της, περιλαμβανομένης της κάλυψης των εξωτερικών ειδήσεων, πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

Η κίνηση για τη μετονομασία πραγματοποιείται έπειτα από ένα διάταγμα που εξέδωσε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αλλάξει σε Türkiye η ονομασία στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, μεταξύ άλλων γλωσσών, και στις ετικέτες των προϊόντων εξαγωγής.

Ο όρος Türkiye «αντιπροσωπεύει και εκφράζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο», αναφερόταν στο διάταγμα του Ερντογάν.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο ακριβής λόγος πίσω από αυτή την απόπειρα μετονομασίας, καθώς και ο χρόνος στον οποίο γίνεται αυτή, δεν είναι σαφής.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT επικαλέσθηκε τον Δεκέμβριο «μη κολακευτικές» συνεκδοχές της λέξης Turkey στα αγγλικά, λέγοντας πως αναφέρεται είτε για να περιγράψει «ένα μεγάλο πτηνό ιθαγενές της Βόρειας Αμερικής» -τη γαλοπούλα- είτε «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...