723
Σαρλ Μισέλ, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις της πρώτης βραδιάς της Συνόδου Κορυφής | REUTERS/Johanna Geron

Σαρλ Μισέλ: Συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – στο 90% η μείωση εισαγωγών μέσα στο 2022

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 02:41
Σαρλ Μισέλ, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις της πρώτης βραδιάς της Συνόδου Κορυφής
|REUTERS/Johanna Geron

Σαρλ Μισέλ: Συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – στο 90% η μείωση εισαγωγών μέσα στο 2022

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 02:41

Συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε αργά μετά τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ηταν το αποτέλεσμα πυρετωδών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων επί εβδομάδες μεταξύ των 27 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, με κάποιους να φτάνουν να ζητούν ακόμα και γραπτές εγγυήσεις σε αυτή την οριακή έκτακτη Σύνοδο στις Βρυξέλλες — είναι χαρακτηριστικό πως ο  πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος υπήρξε ο πλέον αρνητικός στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, αλλά ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των ( ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων τριών ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Μείωση κατά 90% των εισαγωγών εντός του 2022!

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη αναμένεται να περικοπούν μέσα στο 2022 ως και 90%, μετά τη συμφωνία να επιβληθεί εμπάργκο.

Πρόκειται για τα δύο τρίτα των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου, που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά διά θαλάσσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα προέλθει από το κλείσιμο του βόρειου τμήματος του αγωγού Ντρούζμπα και δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Τον στόχο για μείωση κατά 90% των εισαγωγών ρωσικού αργού επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

H πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε πως χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, θα επιτευχθεί η περικοπή κατά «περίπου 90%» των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου εφέτος.

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.

Σύμφωνα με το Ελιζέ (η Γαλλία ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) το προοδευτικό εμπάργκο της ΕΕ θα περιορίσει καταρχάς το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης· πρόκειται για τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζει η ΕΕ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις «το συντομότερο» για να τερματιστούν και οι υπόλοιπες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Υπό διαπραγμάτευση εδώ και έναν μήνα, το νέο πακέτο κυρώσεων συμπεριλαμβάνει επίσης τη διεύθυνση της μαύρης λίστας της ΕΕ με την προσθήκη σε αυτή περίπου εξήντα προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, του πατριάρχη Κύριλλου. Περιλαμβάνει επίσης τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του μεγαλύτερου ρωσικού πιστωτικού ιδρύματος (37% της αγοράς).

«Οι τσακωμοί στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν (…), η Ευρώπη πρέπει να δείξει τη δύναμή της», καθώς «το μόνο που καταλαβαίνει η Ρωσία» είναι «η δύναμη», είπε στους ευρωπαίους ηγέτες παρεμβαίνοντας στη σύνοδο κορυφής ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι διακρίνεται στην οθόνη της αίθουσας της Συνόδου Κορυφής (Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS)

Μετά την είδηση για επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών, οι διεθνείς τιμές του αργού έκαναν νέο άλμα κατά 2%.

Σε άλλα νέα, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κριτική Ζελένσκι στην ΕΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση της Συνόδου για το έκτο πακέτο κυρώσεων, ωστόσο επέκρινε την «απαράδεκτη» καθυστέρηση που επέδειξε η ΕΕ στο να καταλήξει σε συμφωνία.

«Οταν έχουν περάσει πάνω από 50 μέρες μεταξύ του 5ου και 6ου πακέτου των κυρώσεων, η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή για μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ουκρανός πρόεδρος την Τρίτη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα, η οποία επισκέφθηκε το Κίεβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...