261
Η απόφαση της Gazprom «δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα νοικοκυριά», διαβεβαίωσε ο ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν | REUTERS/Reuters photographer

Η Gazprom κλείνει την στρόφιγγα και στην Ολλανδία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 20:02
Η απόφαση της Gazprom «δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα νοικοκυριά», διαβεβαίωσε ο ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν
|REUTERS/Reuters photographer

Η Gazprom κλείνει την στρόφιγγα και στην Ολλανδία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 20:02

Η ολλανδική εταιρεία GasTerra ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι από την Τρίτη 31 Μαΐου, θα σταματήσει να λαμβάνει αέριο από τη ρωσική Gazprom, αφότου αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας να πληρώνει σε ρούβλια.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

«Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο oλλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν. «Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra – η οποία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους από 25% – επεσήμανε ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια. Αυτές οι ενέργειες ενδέχεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία ενώ ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους, εξήγησε.

Η εταιρεία υπογράμμισε, τέλος, ότι είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Gazprom έκλεισε τη στρόφιγγα σε Πολωνία, Βουλγαρία και, πιο πρόσφατα, στη Φινλανδία, για τους ίδιους λόγους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...