434
Οι σωλήνες των αγωγών της Gazprom. Τώρα δεν θα στέλνουν φυσικό αέριο σε Πολωνια και Βουλγαρία. Μετά; | REUTERS/Maxim Shemetov./File Photo

Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 06:01
Οι σωλήνες των αγωγών της Gazprom. Τώρα δεν θα στέλνουν φυσικό αέριο σε Πολωνια και Βουλγαρία. Μετά;
|REUTERS/Maxim Shemetov./File Photo

Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 06:01

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέστειλε από την Τετάρτη  τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, σε Σόφια και Βαρσοβία, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση της διακοπής παροχής φυσικού αερίου σε δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια… πρόβα της Μόσχας για την επόμενη φάση του ακήρυχτου ενεργειακού πολέμου προς τις Βρυξέλλες και ένα μήνυμα κυρίως προς τη Γερμανία. Για «εκβιασμό του φυσικού αερίου» έκανε λόγο ο βρετανικός Guardian.

Προς το παρόν τα μηνύματα της Μόσχας εστάλησαν μόνο προς Βαρσοβία και Σόφια.

«Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (…) στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια».

«Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες», συμπλήρωσε.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από αύριο Τετάρτη.

Το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε πως έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.

«Η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News