766
Οι πολιτικοί αρχηγοί -οι περισσότεροι τέλος πάντων- με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

H Γιορτή που έκανε τη διαφορά

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 25 Ιουλίου 2022, 14:41
Οι πολιτικοί αρχηγοί -οι περισσότεροι τέλος πάντων- με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

H Γιορτή που έκανε τη διαφορά

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 25 Ιουλίου 2022, 14:41

Δεν ήταν αποκαρωμένη από τον αθηναϊκό καύσωνα η γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, 48 χρόνια μετά, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Ηταν ζωηρή, προσθέτοντας το δικό της χρώμα στην ασπρόμαυρη εκδοχή της επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 1974. Η παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών δίπλα στον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τους αρχηγούς των κομμάτων, η «εκμηδένιση» των αποστάσεων ανάμεσα σε θεσμικά ισχυρά πρόσωπα και ευάλωτα, έβριθε συμβολισμών, απαραίτητων σε κάθε υγιή έκφανση σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επέλεξε να νοηματοδοτήσει την πιο σημαντική εκδήλωση που φιλοξενεί στον «οίκο» της, με το να επιτρέψει τη συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών κοινωνικών, πολιτισμικών στοιχείων, αφήνοντας ιδιότυπο πολιτειακό αποτύπωμα, μακριά από τη μουσειακή, και παρωχημένα «γκλαμουράτη», πραγματικότητα προηγούμενων ετών.

Οχι ότι έλειψαν οι τουαλέτες και οι εντυπωσιακές «κάθοδοι» της μαρμάρινης σκάλας προς τον Κήπο. Ούτε τα σχόλια για ένα ζευγάρι σαγιονάρες, μετά βερμούδας, που τελικά αποδείχτηκαν πολύ βιαστικά και λάθος.

Αλλά, να, το βλέμμα έπεφτε αλλού: ήταν εκεί ο 19χρονος αριστούχος μαθητής Κουρός, από το Ιράν, που χαιρέτισε την Πρόεδρο, παραδίδοντας της σεμνά μια επιστολή, και ο Σαϊντού Καμαρά, επίσης πρόσφυγας μαθητής που έχει διακριθεί, από τη Γουϊνέα. Ηταν η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, η μοναδική τυφλή επιστήμονας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και η πρώτη χειρίστρια σκύλου – οδηγού στην Ελλάδα, με ένα από τα λαμπραντόρ της (με το οποίο δεν παρέλειψε να «ασχοληθεί» ο Πρωθυπουργός). Η ανήλικη Παναγιώτα από την Κατερίνη (τη συνόδευε ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης), εκπρόσωπος της κοινότητας Ρομά που δήλωσε στην Πρόεδρο ότι «θέλει να γίνει κοινωνική λειτουργός» – η κυρία Σακελλαροπούλου είχε επισκεφθεί το σπίτι της στον οικισμό Πέλεκα τον Φεβρουάριο. Ηταν οι γονείς του αδικοχαμένου Αλκιβιάδη Καμπανού – θύματος οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη–, η οικογένεια του Βασίλη Φιλώρα, του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, χειριστές των Canadair.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το λαμπραντόρ σκύλο-οδηγό της Ιωάννας-Μαρίας Γκέρτσου

Κάποιοι ζητούσαν στήριξη, να μην τους ξεχάσει η Πολιτεία. «Κάνω ό,τι μπορώ», ακούστηκε να λέει η Πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος της έχει όρια, αλλά είναι πρόθυμη να δίνει συμβολικά το «παρών» όποτε είναι απαραίτητο.

Ποιες εκλογές;

Τον πολιτικό τόνο της βραδιάς έδωσε αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός, που έστειλε άπαντες διακοπές, άνετα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο εξελίξεων, πόσο μάλλον άμεσης εκλογικής αναμέτρησης (ακόμη μια φορά, πρέπει να έχει βαρεθεί να το λέει). Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραφε την εμπειρία του με την Covid-19, διαβεβαιώνοντας ότι είναι αρνητικός. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε ταξίδι στο Μόντρεαλ του Καναδά, για επαφές με την Ομογένεια. Αυτός που δυσκολεύτηκε πολύ να αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, ήταν ο κ. Μητσοτάκης. Το μονοπάτι που διέσχιζε, είχε κλείσει από όσους προσπαθούσαν να του αποσπάσουν χειραψίες και σχόλια.

Στο κιόσκι του Προεδρικού, διακρίνονται (από αριστερά) οι Γιάνης Βαρουφάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας (SOOC/Menelaos Myrillas)

Στον Κήπο, λίγο νωρίτερα, δίπλα στην «Οικογένεια» από σιδερένιες κατσίκες –δημιουργίες της φημισμένης γλύπτριας Ναταλίας Μελά–, τα πηγαδάκια ήταν πολλά, οι συζητήσεις ακόμη περισσότερες. Και ελληνοτουρκικά, και ενεργειακή κρίση, και φωτιές – το δράμα του καλοκαιριού. Πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στ0ν αγώνα κατά της Χούντας είχαν την τιμητική τους. Δικαστές και εισαγγελείς έδειξαν προτίμηση στα τραπέζια που είχαν τοποθετηθεί στο γκαζόν – προσκεκλημένοι ήταν και η Μαρία Λεπενιώτη, πάλαι ποτέ πρόεδρος του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής και νυν αρεοπαγίτης, και ο Ισίδωρος Ντογιάκος, νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

«Δεν πιστεύω να κρύβω κανέναν!» είπε με δόση χιούμορ η -μικρή το δέμας– Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ώρα της φωτογραφίας με τα μέλη της (πάντα εντυπωσιακής) Εθνικής Ομάδας Πόλο Ανδρών.

Η θεματική που «κράτησε» πάντως περισσότερο από το αναμενόμενο την Πρόεδρο, ήταν η επιστροφή των Γλυπτών. Στη μικρή συντροφιά, συμμετείχαν η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, αλλά και μια εκπρόσωπος επιδραστικού βρετανικού Μέσου, η Σάρα Μπάξτερ των Sunday Times.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Λίνα Μενδώνη, Σάρα Μπάξτερ και Βικτόρια Χίσλοπ

Από το μωσαϊκό των προσκεκλημένων, που εφέτος ήταν παραπάνω από χίλιοι (με προσωπικές προσκλήσεις, εκτός εάν η ιδιότητα του ετέρου ημίσεως επέβαλε και τη δική του πρόσκληση) δεν έλειψαν αυτή τη φορά πλείστοι όσοι εκπρόσωποι της Επιστήμης. Δεν χωρεί αμφιβολία, η συγκυρία της πανδημίας έχει αλλάξει πολλά: γενετιστές, βιολόγοι ερευνητές, μεταξύ άλλων ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης και ο Χρήστος Κυρατσούς, βρέθηκαν το βραδάκι της Κυριακής στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια αναγνώριση του ειδικού βάρους στις ζωές μας.

Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ έντυσαν μουσικά τη βραδιά. Κι αν κάτι πρέπει να τους πιστωθεί είναι η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, σε μια απρόσμενη, λίαν ενδιαφέρουσα ηχητικά εκδοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...