412
O πεζόδρομος ελεύθερος, ο δρόμος κατειλημμένος | Twitter

Η Αθήνα των διαδηλώσεων: Πορεία στην άσφαλτο της Πανεπιστημίου, αλλά όχι στον πεζόδρομο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 16:43
O πεζόδρομος ελεύθερος, ο δρόμος κατειλημμένος
|Twitter

Η Αθήνα των διαδηλώσεων: Πορεία στην άσφαλτο της Πανεπιστημίου, αλλά όχι στον πεζόδρομο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 16:43

Μια πορεία προκάλεσε ξανά κυκλοφοριακό έμφραγμα σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Αυτό βέβαια δεν συνιστά είδηση σε μια πόλη που την τελευταία δεκαετία μετρά σχεδόν τρεις πορείες την ημέρα. Αυτό που έκανε πιο ενδιαφέρουσα την περίπτωση της πρωινής πορείας της ΠΟΕΔΗΝ την Τρίτη ήταν όχι τόσο τα αιτήματα –προσλήψεις, ενίσχυση του ΕΣΥ κ.λπ.– αλλά ότι έγινε σε μια Αθήνα ήδη «πληγωμένη» κυκλοφοριακά από τα μέτρα του Μεγάλου Περιπάτου.

Εχοντας ξεκινήσει νωρίς το πρωί με τη δροσιά από την πλατεία Μαβίλη, οι συνδικαλιστές υγειονομικοί κατέβηκαν όλη τη Βασ. Σοφίας ως το Σύνταγμα και έπειτα έστριψαν προς την Πανεπιστημίου με προορισμό το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να διαδηλώσουν μεν για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και να εγκλωβίσουν όσους οδηγούς και επιβάτες λεωφορείων και τρόλεϊ προσπαθούσαν να πάνε στις δουλειές τους.

Ολα αυτά συνέτειναν στην κλιμάκωση μιας ήδη χαοτικής κατάστασης ελέω Μεγάλου Περιπάτου, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ επανέφεραν με έναν τρόπο το ζήτημα των ρυθμίσεων των πορειών, που παραμένει μια κυβερνητική εξαγγελία χωρίς υλοποίηση.

Ηταν δε κάποιες φωτογραφίες από την ήδη «ταλαιπωρημένη» Πανεπιστημίου που κατέδειξαν ένα ακόμη χαρακτηριστικό:

Παρά την πεζοδρόμηση μεγάλου τμήματος της οδού, οι διαδηλωτές φάνηκαν να σέβονται τον υπό διαμόρφωση πεζόδρομο και προτίμησαν στην πλειονότητά τους να μη χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά να κλείσουν τις εναπομείνασες, για τα ΙΧ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λωρίδες κυκλοφορίας. Βέβαια η κυκλοφορία έχει ήδη διακοπεί, αλλά η «προτίμηση» του μέσου διαδηλωτή στον δρόμο αντί του άνετου και καινούργιου πεζοδρόμου δείχνει κάτι.

Κάποιοι, πάντως, εκ των διαδηλωτών χρησιμοποίησαν ολόκληρο το εύρος της Πανεπιστημίου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία κάτω, καθώς μόνο το ασφαλτοστρωμένο κομμάτι δεν έφθανε…

Οσο για τα σχέδια περιορισμού των διαδηλωτών (εδώ) στο πεζοδρόμιο, σε μία λωρίδα (ή/και στο πεζοδρομημένο κομμάτι της κεντρικότερης οδού της Αθήνας), μάλλον θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το ρεαλιστικό της εφαρμογής του.

Ηδη πάντως από τη συμπολίτευση εκφράστηκαν κάποια αιτήματα για να ξανασυζητηθεί το θέμα ρύθμισης των πορειών στην Αθήνα. Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης ζήτησε το πρωί στον ΣΚΑΪ «να το δούμε κάποια στιγμή το θέμα», και παρατήρησε ότι μέσα στη μέρα είχαν προγραμματιστεί τέσσερις (4) διαδηλώσεις στο κέντρο. Αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μπαλάφας εμφανίστηκε στην ίδια εκπομπή ανοιχτός σε μια κάποια ρύθμιση. «Να δούμε πρώτα τον νόμο (για τις συναθροίσεις), δεν παίρνουμε “γουρούνι στο σακί”» είπε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ωστόσο ότι την τελευταία περίοδο οι διαδηλώσεις στην Αθήνα «είναι ελαχιστότατες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...