428
|

Αντί για τείχος, υπουργείο

Avatar Μόδεστος Σιώτος 9 Ιανουαρίου 2011, 07:51

Αντί για τείχος, υπουργείο

Avatar Μόδεστος Σιώτος 9 Ιανουαρίου 2011, 07:51

Όταν διάβασα για πρώτη φορά κάπου στο twitterτα περί τείχους, αναρωτήθηκα αν όλα αυτά είναι διαδικτυακές υπερβολές ή αν η κυβέρνηση σκοπεύει πράγματι να κατασκευάσει κάτι τέτοιο. Έκανα τις απαραίτητες έρευνες στο ίντερνετ, διάβασα αυτή τη περίφημη δήλωση Παπουτσή και συνειδητοποίησα πως μιλάνε σοβαρά. Πραγματικά, σκέφτονται να κατασκευάσουν ένα φράχτη στα σύνορα για να μην περνάνε άνθρωποι.

Αρχικά, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να ψελλίσω μέσα από τα δόντια, "μα καλά είναι τόσο βλάκες;". Η σκέψη μου άρχισε να μπαίνει σε τάξη. Πώς γίνεται να πιστεύουν ότι με το να κτίζουν ένα τείχος κάποιων χιλιομέτρων, θα μειωθεί η λαθρομετανάστευση;. Προφανώς και τα κυκλώματα λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή και τη Τουρκία είναι τόσο ισχυρά, που ένα τείχος δεν θα "κλείσει" μία μπίζνα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Διόδους θα βρουν από αλλού. Αυτό είναι σίγουρο. Οπότε, όσον αφορά το στόχο περί "μείωσης της λαθρομετανάστευσης", το Τείχος είναι "εκτός θέματος".

Δεύτερον, αναρωτήθηκα τι θα συμβεί στους μετανάστες/πρόσφυγες που, και βάσει διεθνούς δικαίου, δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Άνθρωποι που έρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, χώρες στις οποίες υπάρχει πόλεμος ή πολιτική αναταραχή. Ανάμεσα τους γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω πολέμου και όχι επειδή ξαφνικά αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα για να πλουτίσουν (που έτσι κι αλλιώς, πλέον, δεν γίνεται). Ποια είναι η αντιμετώπιση του ελληνικού κράτους απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Ενδιαφέρεται καθόλου για τη τύχη των πολιτικών προσφύγων, ένας πρωθυπουργός που φιλοδοξεί να διαβεί το κατώφλι του ΟΗΕ ως γενικός του γραμματέας;

Τέλος, θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να μας απασχολεί το πνεύμα με το οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση καθώς μετατρέπει ολιστικά την ελληνική Δημοκρατία σ' ένα αντι-ανθρωπιστικό, αυταρχικό, ολοκληρωτικό Κράτος . Δεν ξέρω αν ο Μαρξ είχε φανταστεί ποτέ, όταν μιλούσε για αλλοτρίωση του ανθρώπου εξαιτίας του καπιταλισμού, ότι κάποια στιγμή στην ανθρωπότητα θα δημιουργείτο ένα Τείχος για να εμποδίζει εξαθλιωμένους ανθρώπους να φτάσουν σε πλουσιότερες χώρες. Τέτοια πειράματα έχουν γίνει στο παρελθόν, κε Παπανδρέου, και το μόνο που έχουν δημιουργήσει είναι περισσότερα προβλήματα και μίση.  Δεν χρειάζεται να έχει κανείς phd στην Ιστορία για να το καταλάβει αυτό, ελπίζω να το συνειδητοποιήσετε.

Αντί για τείχος, εγώ προτείνω κάτι άλλο: Υπουργείο Μετανάστευσης. Από τη στιγμή, που η χώρα δεν διαθέτει ένα αρμόδιο υπουργείο, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και γενικότερα, των μεταναστών, στην Ελλάδα, δεν θα λυθεί. Θα επαναλάβω για χιλιοστή φορά ότι εάν δεν έχεις σχέδιο, δεν μπορείς να λύσεις τίποτα. Και η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει κάποιο πλάνο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι ο υπεύθυνος χάραξης της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Άρες μάρες κουκουνάρες, δηλαδή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News