868
|

Αντίο στον Αγγελο Δεληβορριά

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 16:18

Αντίο στον Αγγελο Δεληβορριά

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 16:18

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη ο επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και ακαδημαϊκός Αγγελος Δεληβορριάς. Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας.

Τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του σπουδαίου καθηγητή και ακαδημαϊκού εξέφρασαν η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος.

«Η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του. Η απώλεια είναι δυσβάστακτη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η κηδεία του Αγγελου Δεληβορριά θα γίνει δημοσία δαπάνη την Παρασκευή 27/4, στις 14:00, από το Α΄Νεκροταφείο.

«Οραματιστής, καινοτόμος, επιστήμονας υψηλού κύρους ο Αγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μια σπουδαία και ξεχωριστή προσωπικότητα στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι» τόνισε στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, σημειώνοντας ότι «κλασικός αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα, στάθηκε πάνω απ΄ όλα Δάσκαλος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης. Ενας φάρος πολιτισμού που άνοιγε δρόμους και ενέπνευσε. Η θητεία του στη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη από το 1974 και για τέσσερις και πλέον δεκαετίες σηματοδότησε μια νέα εποχή για τα ελληνικά μουσεία. Ο Αγγελος Δεληβορριάς πρότεινε έναν νέο τρόπο οργάνωσης και μετάδοσης της γνώσης, δημιουργώντας επί της ουσίας μια νέα σχέση με το παρελθόν, την τέχνη, την ίδια μας την ταυτότητα. Η προσφορά του Αγγελου Δεληβορριά στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού είναι αναντικατάστατη. Και για αυτήν τον ευγνωμονούμε όλοι μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» κατέληξε στο μήνυμά της η κυρία Κονιόρδου.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Αγγελου Δεληβορριά εξέφρασε με μήνυμά του στο Τwitter o πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ενας Αρχάγγελος του Πολιτισμού ενσωματώθηκε σήμερα στη συλλογική μας μνήμη,  αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη το μεγάλο αποτύπωμα του επιστημονικού, αισθητικού, οργανωτικού και παιδαγωγικού του έργου και του απαράμιλλου ύφους του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συνεργάτες του» δήλωσε για το θάνατο του ακαδημαϊκού ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Γεννημένος στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 1937, ο Αγγελος Δεληβορριάς, μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα (εισήχθη το 1956 και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακολούθως στην αντίστοιχη Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Από το 1965 υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στις αρχαιολογικές εφορείες Αθηνών, Αχαΐας και Λακωνίας – Αρκαδίας.

Το 1973 εξελέγη διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη, θέση στην οποία υπηρέτησε επί 41 έτη, έως το 2014, οπότε και αποχώρησε, καταλαμβάνοντας πλέον μια θέση στη Διοικητική Επιτροπή του ιδρύματος.

Το 1977 επισκέφθηκε τις συλλογές ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσειακά κέντρα των ΗΠΑ ως προσκεκλημένος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το 1983 ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright εργάστηκε στο Institute for Advanced Study του Princeton/New Jersey, ενώ το 1986 και το 1993 βρέθηκε ως υπότροφος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 1988 συνέχισε την ερευνητική του εργασία και πάλι στο Princeton, και από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1989 στο J.Paul Getty Museum του Malibu ως επίσημος προσκεκλημένος μελετητής.

Το 1992, εξελέγη Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2016 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο, ενώ στο Μουσείο Μπενάκη απονεμήθηκε το «Χρυσό Μετάλλιο». Τον Ιούνιο του 2016 εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογίας-Μουσειολογίας.

Διετέλεσε μέλος πολλών ανώτατων πνευματικών ιδρυμάτων και διεθνών επιστημονικών επιτροπών, με σειρά τιμητικών διακρίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Συμμετείχε με διαλέξεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια στο Institute of Fine Arts της Νέας Υόρκης, στα Πανεπιστήμια του Αμβούργου, του Würzburg και του Oslo, του Princeton, της Φιλαδέλφειας, του Bryn Mawr και του Madison/Wisconsin, στο J.Paul Getty Museum του Malibu, στη National Gallery of Art της Ουάσινγκτον, στο Cleveland Museum of Art, στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου και στο Λούβρο, στην Academia dei Lincei, στο Pergamonmuseum του Βερολίνου, στα Μουσεία Μπενάκη και Γουλανδρή, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Αρθρα και εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Ηταν μέλος του Συνδέσμου Γερμανών Αρχαιολόγων και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Τιμητικής Επιτροπής του American Foundation for Greek Language and Culture, του Δ.Σ. του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, της επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής των Ελλήνων, του Conseil d’Orientation de l’Institut Français d’Athènes και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea).

Το 1996 τιμήθηκε από το International Biographical Centre με τον τίτλο International Man of the Year 1995-1996, το 1999 με τη διάκριση του Chevalier de l’ Ordre des Arts et des Lettres από τη γαλλική κυβέρνηση, το 2000 με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και (οπως προαναφέρθηκε) με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2006 τιμήθηκε από το περιοδικό Επίλογος και το 2008 με το παράσημο Ordine della Stella della Solidarieta Italiana και τη διάκριση «Xenia 2008».

*Λόγω πένθους, το Μουσείο Μπενάκη ανακοίνωσε τη ματαίωση των προγραμματισμένων για την Τετάρτη εκδηλώσεων :

  • Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης – Εγκαίνια της έκθεσης «Ισλαμική Καλλιγραφία. Η Τέχνη της Ιρανικής Γραφής»
  • Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού – «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο» – 20.30 Παράσταση «Νεοπτολέμου Μύησις»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...