437
Το τουρκικό ερευνητιικό σκάφος «Yavuz», δεξιά, και τουρκική φρεγάτα τον Αύγουστο του 2019 σε περιοχή ανατολικά της Κύπρου | REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Τι σημαίνει η αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2019, 09:20
Το τουρκικό ερευνητιικό σκάφος «Yavuz», δεξιά, και τουρκική φρεγάτα τον Αύγουστο του 2019 σε περιοχή ανατολικά της Κύπρου
|REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Τι σημαίνει η αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2019, 09:20

Σε μια ωμή, όσο και νομικά έωλη, αμφισβήτηση ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα προχώρησε η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, σχεδόν αμέσως μετά τις κινήσεις της Ελλάδας και τις Αιγύπτου να επιταχύνουν τον καθορισμό των ορίων των δικών τους ΑΟΖ.

Η κίνηση του «Σουλτάνου» έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τον ορισμό των ΑΟΖ τους με τρόπου που αγνοεί ένα νησί του μεγέθους της… Κρήτης. Και όλα αυτά ενώ επίκειται μια συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Αξόι αμφισβητείται η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου καθώς η Αγκυρα επικαλείται τη νομικά έωλη θέση ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Υποστηρίζει ακόμη ότι το Καστελόριζο (των 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων) καταλαμβάνει περιοχή δικαιοδοσίας 4.000 φορές μεγαλύτερη από το ίδιο.

Η Αγκυρα τονίζει ότι «με τη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

» Ουσιαστικά όλα τα μέρη γνωρίζουν ότι τα νησιά δεν μπορούν να περικόψουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο· ακόμη γνωρίζουν ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

» Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία είχε επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη σε διαπραγματεύσεις για επίτευξη συναίνεσης που θα βασίζεται στην ευθυδικία και παραμένει (η Τουρκία) έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

» Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στην προσέγγιση της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ευθυδικία, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία. Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από αυτό το πλαίσιο κατανόησης.

» Για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 4.000 φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

» Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...