421
O Ντόναλντ Τραμπ θα δεχτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο | Reuters/INTIMENEWS/CreativeProtagon

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 10:35
O Ντόναλντ Τραμπ θα δεχτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
|Reuters/INTIMENEWS/CreativeProtagon

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 10:35

«Κλείδωσε» –κατά πάσα πιθανότατα για τις 7 Ιανουαρίου– η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Στο ρεπορτάζ της Αριστοτελίας Πελώνη στην «Καθημερινή» επισημαίνεται ότι η επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο και αφετέρου η τουρκική προκλητικότητα, όπως εξάλλου εκφράστηκε με τις επαφές με την κυβέρνηση στη Λιβύη για την ΑΟΖ, διαμορφώνουν το σκηνικό.

Θα είναι ο δεύτερος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που συναντά στη θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε δεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2017 (εδώ).

Στο Λονδίνο, όπως ανέφερε το ΑΠΕ επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του αμερικανού προέδρου και ηγετών συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας αλλά πιθανότατα όχι ο Ταγίπ Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, όπως ζητεί το ΝΑΤΟ από τα μέλη του. Για τον λόγο αυτό έχει εισπράξει τα εύσημα του προέδρου Τραμπ, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη τα μέλη της Συμμαχίας να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, γίνονται προετοιμασίες για μια συνάντηση  Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τετάρτη στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, χωρίς ακόμη να έχει «κλειδώσει».

Επί της παρούσης, ενώ αναμενόταν μια σύντομη άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Μητσοτάκη, φαίνεται ότι η συνάντηση δεν θα έχει άτυπο χαρακτήρα, αλλά θα θυμίζει τη συνάντηση που είχαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Στο Λονδίνο, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», στη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο  αναμένεται να τεθεί το Προσφυγικό και διμερή ζητήματα.

Επί των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα χθες Παρασκευή κατά την ομιλία του στο 13ο συνέδριο της ΝΔ: «Οσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους ευρωπαίους συμμάχους μας», τόνισε.

Επιπλέον, χθες ο Πρωθυπουργός  συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Το Μεταναστευτικό αλλά και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, περιοχή που ενδιαφέρει τη Γαλλία, ήταν στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ανδρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...