285
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ είχε την στήριξη του κόμματός του, αλλά όχι της κοινής γνώμης | REUTERS/Yara Nardi

Μάλτα: Παραιτείται από… Ιανουάριο ο πρωθυπουργός, υπό το βάρος της δολοφονίας της Γκαλίζια

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2019, 08:40
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ είχε την στήριξη του κόμματός του, αλλά όχι της κοινής γνώμης
|REUTERS/Yara Nardi

Μάλτα: Παραιτείται από… Ιανουάριο ο πρωθυπουργός, υπό το βάρος της δολοφονίας της Γκαλίζια

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2019, 08:40

Υπό παραίτηση, η οποία πάντως δεν θα ισχύσει αμέσως, είναι ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος φέρεται να παρενέβη στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλίζια.

Ο Μούσκατ, που δεχόταν ισχυρές πιέσεις να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή ότι θα αποσυρθεί τον Ιανουάριο.

Στο διάγγελμά του ο Μουσκάτ εξήγησε ότι θα παραιτηθεί «καθώς αυτό είναι που πρέπει να κάνει». Η διαδικασία για την αντικατάστασή του θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου, όπως είπε. Εκείνη την ημέρα θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και, αργότερα, από την πρωθυπουργία στην οποία βρίσκεται από το 2013.

Εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» για τη δολοφονία της δημοσιογράφου και έκανε λόγο για μια «νέα σελίδα» για τη χώρα. Αλλά πάντως, όπως σημειώνει ο Guardian, είπε ότι «αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να ορίσει όλα όσα είναι η χώρα μας».

Ηδη από το Σάββατο πηγές του Εργατικού Κόμματος, είχαν δηλώσει ότι το κόμμα θα επέλεγε νέο ηγέτη ως τις 18 Ιανουαρίου και ότι ο Μουσκάτ «θα παραιτηθεί επισήμως όταν θα είχε επιλεγεί ο νέος αρχηγός».

Δεν είχε εξάλλου ο πρωθυπουργός πολλά περισσότερα περιθώρια ελιγμών, καθώς στενοί του συνεργάτες φέρονται άμεσα αναμεμειγμένοι στα γεγονότα.

Πάντως, ο Μούσκατ εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του κόμματός των βουλευτών και υπουργών του Εργατικού Κόμματος, για να παραμείνει στη θέση του έως τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν την Κυριακή πορεία στην πρωτεύουσα Βαλέτα ζητώντας την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού κρατώντας σημαίες και ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Η οικογένεια της δημοσιογράφου τόνισε σε δήλωσή της ότι, μέχρι την παραίτηση του Μουσκάτ, «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα ασφαλίσουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα εμπλακεί  στην έρευνα [ενν. για τη δολοφονία], πέρα από το να είναι πιθανός ύποπτος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...