810
Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι | INTIMEnews

Δένδιας: Οι ενέργειες της Τουρκίας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2019, 12:29
Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι
|INTIMEnews

Δένδιας: Οι ενέργειες της Τουρκίας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2019, 12:29

Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μέσα από συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», καθώς κορυφώνεται η επιθετική ρητορική του προέδρου Ερντογάν κατά της χώρας μας (εδώ) και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τελευταία αυτή της υπογραφής του μνημονίου με τη κυβέρνηση Φαγιέζ Ες Σαράζ της Λιβύης (εδώ).

Η Ελλάδα τονίζει ο κ. Δένδιας στην έμμεση απάντησή του προς την Αγκυρα, «δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται. Διαθέτει ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, η οικονομία της είναι πλέον ανερχόμενη, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει διμερείς και τριμερείς σχέσεις με ισχυρά κράτη της περιοχής, και όπως αποδείχτηκε με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και με τον Στρατηγικό Διάλογο, είναι ισχυροί οι δεσμοί της με τις ΗΠΑ».

«Δεν είμαστε μια αδύναμη περιφερειακή χώρα έρμαιο των θελήσεων όποιου μας επιβουλεύεται», είναι το μήνυμα που στέλνει στη γείτονα.

Οσο για το ανυπόστατο μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως οι δύο χώρες δεν είναι γειτονικές, «άρα τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας».

Απώτερος στόχος της Αγκυρας είναι να της παραχωρηθεί κάποιο οικόπεδο από την Λιβύη στη περιοχή της υποτιθέμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, προκειμένου να γίνουν σεισμογραφικές έρευνες, έτσι ώστε -βάσει πάντα του συγκεκριμένου σεναρίου- να στείλει σεισμογραφικά σκάφη ή ακόμα και τα «Γιαβούζ» και «Φατίχ» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

«Οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, επαναλαμβάνει ο κ. Δένδιας και διαβεβαιώνει ότι «τέτοιες έκνομες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να ζημιώσουν την Ελλάδα». Αντίθετα, αναφέρει,«θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών που εμπλέκονται σε αυτές με την ΕΕ».

Η αντίδραση της Αθήνας στη νέα επίθεση Ερντογάν από το βήμα της εκδήλωσης στα Υψαλα για τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ  ήρθε σε σκληρό ύφος.

«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. περί απειλών κατά της Λιβύης κα).

«Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών στην απάντησή του, με την οποία καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν.

«Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», ήταν το σχόλιο για τον τόπο και τον χρόνο που επέλεξε να επιτεθεί ο τούρκος πρόεδρος στην Ελλάδα, παρουσία μάλιστα του του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, και της ελληνικής αντιπροσωπείας στην εκδήλωση.

Αφού τέλος χαρακτηρίζεται «φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών» του τούρκου προέδρου η αποχώρηση του υφυπουργού από τον χώρο της εκδήλωσης -σε ένα ακόμα διπλωματικό επεισόδιο εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής Ερντογάν- εκφράζεται η ευχή να αντιληφθεί η τουρική ηγεσία ότι «ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».

«Είχαμε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από την εκδήλωση στα Υψαλα, εάν ξεπερνούσε τα όρια ο Ερντογάν», δήλωσε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.

Οπως έκανε γνωστό, κατά την αποχώρησή του από την εκδήλωση, τον ρώτησε κάποιος τούρκος αξιωματούχος αν συμβαίνει κάτι, με τον ίδιο να του απαντά ότι μετά από όσα άκουσε, δεν μπορούσε παρά να αποχωρήσει.

Το οξύμωρο είναι, παρατήρησε ο κ. Οικονόμου, πως ο Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε ότι η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, όταν η ίδια η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στην Κύπρο εδώ και 40 χρόνια.

Αμέσως μετά την αποχώρηση ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών και τον πρέσβη και ο ίδιος ενημέρωσε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου οι πρώτες δύο ώρες της εκδήλωσης κύλισαν ομαλά, χωρίς προκλήσεις, μέχρι την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος Ερντογάν, στο τέλος της εκδήλωσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, όταν μεταξύ άλλων άφησε αιχμές για την χώρα μας λέγοντας ότι κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Λιβύης, με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψε με την Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες

Ειχε προηγηθεί την Παρασκευή το αυστηρό τελεσίγραφο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα με το οποίο τον καλούσε να παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση το πλήρες κείμενο του μνημονίου με την Τουρκία. Σε διαφορετική περίπτωση, ξεκαθάρισε ο υπουργός, ο λίβυος πρεσβευτής θα απελαθεί από την Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας βρίσκεται στο Κάιρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, και αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...