461
Ο Νίκος Φίλης στη Βουλή. Μιλώντας στο ραδιόφωνο περιέγραψε τρεις βασικούς λόγους για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ | SOOC

Αρχισε η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ: «Χάσαμε από το ύφος εξουσίας» λέει ο Φίλης

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 12:35
Ο Νίκος Φίλης στη Βουλή. Μιλώντας στο ραδιόφωνο περιέγραψε τρεις βασικούς λόγους για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
|SOOC

Αρχισε η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ: «Χάσαμε από το ύφος εξουσίας» λέει ο Φίλης

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 12:35

Πώς διαχειρίζεσαι μια συντριβή με 9,5% διαφορά; Με αυτό καλούνται να μάθουν να ζουν από τη νύχτα της Κυριακής στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στον βαθμό που ο Νίκος Φίλης εκφράζει τη συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ –ως πρωτοπόρος των αγώνων από τα χρόνια του Συνασπισμού του 3%– θα είναι μια δύσκολη περίοδος με τα βέλη να στρέφονται και στον Αλέξη Τσίπρα. Διότι ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να αποδώσει την ήττα στο «ύφος της εξουσίας» – που σημαίνει το ύφος του Πρωθυπουργού…

Η φάση της ενδοσκόπησης θα ξεκινήσει από τη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου που ορίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας (εδώ). Αλλά ο κ. Φίλης προέτρεξε. Και μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» ήταν ξεκάθαρος για τα αίτια της συντριβής στις ευρωεκλογές, την οποία απέδωσε σε τρεις βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε μνημόνια. Ισως ήταν λιγότερο επώδυνα από των προηγούμενων και ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπάθησε να βρει χαραμάδες για τους πιο αδύναμους συμπολίτες, αλλά τελικά εφήρμοσε Μνημόνια με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, επεσήμανε ο πρώην υπουργός. «Ο επώδυνος συμβιβασμός έφερε και άλλους συμβιβασμούς», είπε και παρατήρησε: «Δεν υπήρξε κόμμα που να γλίτωσε από τα Μνημόνια. Η ΝΔ έχασε και ανασυγκροτήθηκε και το ΠΑΣΟΚ εξαερώθηκε».

Ο δεύτερος λόγος κατά τον κ. Φίλη ήταν ότι «σε θέματα που δεν μας πίεσε το ασφυκτικό πλαίσιο από το μνημόνιο προχωρήσαμε με ατολμία και αυτό το καταγράφει ο κόσμος».

Ο τρίτος λόγος –και πολιτικά πιο ενδιαφέρων– «είναι το ζήτημα του ύφους της εξουσίας. Ορισμένες συμπεριφορές δημιούργησαν μια απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ζήτησε απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί δεν κάναμε (εθνικές) εκλογές τον Μάιο».

«Δεν περιμέναμε μια τόσο σημαντική ήττα και νίκη της ΝΔ. Και οι πιο απαισιόδοξοι δεν το έβλεπαν αυτό» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

«Ολα αυτά δεν επιλύονται με το να υποχωρήσουμε από ορισμένες αξίες της αριστεράς. Δεν είναι προοπτική να δημιουργηθεί ένα πιο θολό πράγμα» προσέθεσε ο κ. Φίλης θέτοντας ένα θέμα και κοινωνικών συμμαχιών καθώς, όπως είπε, «η σχέση μας με τις μεσαίες τάξεις περνάει η κρίση».

Στο ερώτημα αν μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρώην υπουργός Παιδείας απάντησε «αυτός είναι ο αγώνας». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «πράγματι 9-10 μονάδες είναι μεγάλη διαφορά».

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα είπε ότι «υπάρχει ανάγκη ενός νέου πολιτικού σχεδίου με συμμαχίες νέες. Για παράδειγμα βλέπω ότι υπάρχει ένας κόσμος της Αριστεράς που δεν πήγε να ψηφίσει και πρέπει να τον πείσουμε να το κάνει. Υπάρχουν άλλοι που επέλεξαν άλλα μικρότερα σχήματα της Αριστεράς».

«Χρειάζεται αναστοχασμός και αυτοκριτική, όχι αυτοκαταστροφική όπως κάνουν τα κόμματα» πρόσθεσε πάντως ο κ. Φίλης. Ο ίδιος στο ερώτημα αν για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η φράση «προπονητής που χάνει αντικαθίσταται» απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσωποποιεί τις ευθύνες και τις στρατηγικές. Θεωρούμε ότι η προεδρία Τσίπρα διαχρονικά έδωσε αξία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...