817
Η Αλία Γκάνεμ φωτογραφίζεται για λογαριασμό του Guardian στην κατοικία της στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας | David Levene for the Guardian

«Ο Οσάμα μου ήταν καλό παιδί»… Η εξομολόγηση της μάνας του Μπιν Λάντεν

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2018, 15:11
Η Αλία Γκάνεμ φωτογραφίζεται για λογαριασμό του Guardian στην κατοικία της στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας
|David Levene for the Guardian

«Ο Οσάμα μου ήταν καλό παιδί»… Η εξομολόγηση της μάνας του Μπιν Λάντεν

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2018, 15:11

Σε έναν μήνα συμπληρώνονται 17 χρόνια από την επίθεση στους Διδύμους Πύργους της Νέας Υόρκης, από το τρομερό τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 – η συγκυρία αξιοποιήθηκε δημοσιογραφικά από τον βρετανικό Guardian που πήρε αποκλειστική συνέντευξη από τη μητέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η Αλία Γκάνεμ –έτσι ονομάζεται- είπε ότι θυμάται τον Οσάμα σαν ένα ντροπαλό παιδί, που έγινε «ευσεβής μουσουλμάνος» μετά την εφηβεία του. Το παιδί που απέκτησε από τον πρώτο σύζυγό της και μεγάλωσε με τον δεύτερο, πιάστηκε στα δίχτυα μιας «αίρεσης που του άλλαξε τα μυαλά» όταν πήγε να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Βασιλιάς Αμπντουλαζίζ στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. «Οι άνθρωποι στο πανεπιστήμιο τον άλλαξαν, έγινε άλλος άνθρωπος» λέει η Γκάνεμ.

Ενας από τους ανθρώπους που γνώρισε εκεί ο Οσάμα ήταν ο Αμπντουλά Αζάμ, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που εξορίστηκε αργότερα από τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο πνευματικός σύμβουλος του ισλαμιστή τρομοκράτη που τελικά θα εξοντωνόταν από τους αμερικανούς πεζοναύτες στο κρησφύγετό του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν τον Μάιο του 2011.

8306
Η μάνα του ισλαμιστή αρχιτρομοκράτη και ένας από τους ετεροθαλείς αδελφούς του Οσάμα, ο Αχμαντ φωτογραφίζονται από τον Guardian

«Ο Οσάμα ήταν πολύ καλό παιδί μέχρι που γνώρισε κάποια άτομα που του έκαναν πλύση εγκεφάλου, όταν είχε πατήσει τα είκοσι. Μπορείς να το αποκαλέσεις αίρεση. Μάζευαν χρήματα για το σκοπό τους. Όλο του έλεγα να τους αποφεύγει και ποτέ δεν παραδεχόταν τι έκανε γιατί με αγαπούσε πολύ» λέει η 75χρονη γυναίκα.

Πρόσθεσε δε ότι η ζωή της έγινε πολύ δύσκολη επειδή το πρώτοτοκο παιδί της ήταν συνέχεια μακριά της.

Οταν ο Οσάμα πήγε κατόπιν στο Αφγανιστάν, οι δικοί του ήταν υπερήφανοι για τη δράση που ανέλαβε κατά της σοβιετικής κατοχής. Μετά πήγε στο Σουδάν και από τότε άρχισαν τα βάσανα και τα χρόνια της ντροπής για τους Μπιν Λάντεν.

Ο Οσάμα επέστρεψε στο Αφγανιστάν και η οικογένειά του τον συνάντησε για τελευταία, όπως λέει, φορά το 1999, στη βάση του έξω από την Κανταχάρ.

«Ηταν ένα μέρος κοντά στο αεροδρόμιο που είχαν καταλάβει από τους Ρώσους» λέει η Γκάνεμ. «Ηταν πολύ χαρούμενος που μας υποδέχθηκε. Μας έδειχνε κάθε μέρα τα κατατόπια. Σκότωσε και ένα ζώο και κάναμε ένα γλέντι, όπου προσκάλεσε τους πάντες».

Η μητέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ισχυρίζεται ότι ουδέποτε ντράπηκε για τον γιο της. Επειδή πίστευε ότι οι σύντροφοί του ευθύνονται για την αλλαγή του από «καλό παιδί» σε ισλαμιστή αρχιτρομοκράτη

Δεν σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορούσε να γίνει τζιχαντιστής; – τη ρωτάει ο Guardian.

«Ουδέποτε πέρασε απ’ το μυαλό μου» απαντά.

Ομως όταν συνειδητοποίησε ότι αυτό συνέβη, «όλοι μας αναστατωθήκαμε, δεν ήθελα να συμβεί αυτό – γιατί να πετάξει έτσι τα πάντα;»

Ενας από τα ετεροθαλή αδέλφια του Οσάμα, ο Αχμαντ, είπε στον Guardian ότι η μητέρα τους αρνείται να αντικρίσει κατάματα την πραγματικότητα επειδή εξακολουθεί να αγαπά τον γιο της. «Ολο τους άλλους στον περίγυρό του κατηγορεί» λέει. «Ξέρει μόνον την καλή του πλευρά, του καλού αγοριού, εκείνη που όλοι γνωρίσαμε. Ποτέ δεν γνώρισε την τζιχαντιστική του πλευρά».

Ο Guardian συνομίλησε επίσης με τον επί 24 χρόνια επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος διηγείται τις επαφές του με τον Μπιν Λάντεν τα χρόνια πριν από το 2001 και το πώς εκείνος γινόταν σταδιακά όλο και πιο «πολιτικός», πιο ανεξέλεγκτος και επικίνδυνος. Βασικό μέλημα του αξιωματούχου είναι να δώσει σε όλους να καταλάβουν πως η κυβέρνηση του Ριάντ δεν είχε καμία σχέση με τα τρομοκρατικά σχέδια και τις ενέργειες του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά ότι αντίθετα προσπαθούσε να τον τιθασεύσει.

Το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι για κάποιους στη Σαουδική Αραβία ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκτέλεσε θεάρεστο έργο, αλλά σημειώνεται ότι ο βαθμός υποστήριξης στις πράξεις του είναι δύσκολο να υπολογιστεί.

Η μητέρα του αναφέρει ότι συνομιλεί συχνά με τις συζύγους στο χαρέμι του γιου της… Ολες τους έχουν άδεια να κυκλοφορούν στην Τζέντα, αλλά απαγορεύεται να φύγουν από τη Σαουδική Αραβία

Ο Αχμαντ παραδέχθηκε ότι όλα τα αδέλφια του Οσάμα ένιωσαν ντροπή για τις πράξεις του και γνώριζαν ότι θα αντιμετωπίσουν φρικτές συνέπειες και κατακραυγή. Οπως διατείνεται, όλα τα μέλη της οικογένειας υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη Σαουδική Αραβία, όπου ανακρίθηκαν από τις Αρχές και τους απαγορεύτηκε για ένα διάστημα η έξοδος από τη χώρα.

Τώρα μπορούν πλέον να μετακινούνται σχετικά ελεύθερα εντός και εκτός του βασιλείου, αλλά παραμένουν στο ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών πολλών χωρών του πλανήτη.

Επικίνδυνος ο γιος του Οσάμα

Ως μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας, οι Μπιν Λάντεν θέλουν να αποτινάξουν το παρελθόν τους, αλλά δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι ο 29χρονος γιος του Οσάμα, ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι κρύβεται στο Αφγανιστάν και θέλει να πάρει εκδίκηση για τον πατέρα του, μπορεί να αναβιώσει τα φαντάσματα του παρελθόντος…

«Νομίζαμε ότι όλοι το είχαμε ξεπεράσει αυτό. Και ξαφνικά ο Χάμζα λέει ότι θα εκδικηθεί για τον πατέρα του» λέει ένα άλλο από τα ετεροθαλή αδέλφια του Οσάμα, ο Χάσαν αλ Αττάς.

«Αν τον είχα μπροστά μου, θα του έλεγα ‘ο Θεός μαζί σου, σκέψου δυο φορές για αυτό που κάνεις.

»Μην επαναλαμβάνεις τα βήματα του πατέρα σου. Μπαίνεις σε φρικτά μέρη της ψυχής σου’».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News