225
Στο πλοίο επιβαίνουν πάνω από 600 μετανάστες και πρόσφυγες | Karpov/handout via REUTERS

Με ιταλικά πλοία θα φτάσουν στην Ισπανία οι μετανάστες του «Aquarius»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 14:31
Στο πλοίο επιβαίνουν πάνω από 600 μετανάστες και πρόσφυγες
|Karpov/handout via REUTERS

Με ιταλικά πλοία θα φτάσουν στην Ισπανία οι μετανάστες του «Aquarius»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 14:31

Μεσοπέλαγα στη Μεσόγειο χωρίς να γνωρίζουν πότε ακριβώς θα φτάσουν στην Ισπανία, ενώ πολλοί από αυτούς δεν θέλουν καν να φτάσουν εκεί, παραμένουν οι 629 μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν στο πλοίο «Αquarius» της ΜΚΟ SOS Méditerranée

Η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την απόφασή της να μην τους δεχτεί σε ιταλικό λιμάνι έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι θα σταλούν ένα πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα της Ακτοφυλακής, στα οποία θα επιβιβαστούν περίπου 500 άνθρωποι για να μεταφερθούν στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία. Οι υπόλοιποι 130 θα φτάσουν στην Ισπανία με το Aquarius.

Το πλήρωμα του σκάφους της ΜΚΟ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία και μέλη του τόνιζαν ότι πρόκειται για πολυήμερο και κουραστικό ταξίδι στο οποίο θα υποβληθούν άνθρωποι ο οργανισμός των οποίων έχει ήδη εξασθενήσει.

Μέλη του πληρώματος του Aquarius τονίζουν ακόμη ότι το ταξίδι θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες και ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη προβλέπεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Η Ρώμη στο εξής θέλει να δέχεται μόνον πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της τα οποία μεταφέρουν ανθρώπους που διασώθηκαν κατά την διάρκεια επιχειρήσεων στην κεντρική Μεσόγειο. Οι ΜΚΟ, τουλάχιστον σύμφωνα με την βούληση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιταλικά λιμάνια.

Παράλληλα η Ιταλία ασκεί πίεση για να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...