614
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ | Aris Oikonomou/SOOC

Ρέγκλινγκ: «Το εξάμηνο Βαρουφάκη κόστισε 86 δισ. ευρώ»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 07:55
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ
|Aris Oikonomou/SOOC

Ρέγκλινγκ: «Το εξάμηνο Βαρουφάκη κόστισε 86 δισ. ευρώ»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 07:55

Με αυτά που έζησε το 2015 με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι πια αισιόδοξος. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κύριου μεταξύ άλλων του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, είναι βέβαιος πως η Ελλάδα, εάν εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, μπορεί να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, αρκεί οι χρόνοι ωρίμανσης να επιμηκυνθούν αρκετά και οι υποχρεώσεις να μην υπερβαίνουν το όριο του 15-20% σε σχέση με την οικονομική επίδοση της χώρας.

Ομως για τον Ρέγκλινγκ κομβικό σημείο της ελληνικής περιπέτειας το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Ααχεν της Γερμανίας ενόψει της απονομής, την Πέμπτη, του 60ού Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου στον Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός  τεχνοκράτης δήλωσε πως «χωρίς την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση του 2015» και υιοθέτησε την εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα και της Τραπέζης της Ελλάδος ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισε στην ελληνική οικονομία 86 δισ. ευρώ.

Ο Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, έκανε λόγο για «εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής», ενώ τόνισε ότι εάν η τελευταία έκθεση είναι θετική, θα υπάρξει μια τελευταία εκταμίευση από τον ESM, ενώ τότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα ζητήματα πιθανών περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους.

Υποστήριξε δε ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία εναλλακτική από την ίδρυση του μηχανισμού διάσωσης, χωρίς τον οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα είχαν πιθανόν βγει από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπό «χαοτικές συνθήκες», ενώ και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, θα είχαν προβλήματα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε σε άλλο σημείο ότι η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση» για τρεις λόγους: «Πρώτον, η οικονομία της Ελλάδας είχε πολύ πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες σε πρόγραμμα. Δεύτερον, η χώρα υπέφερε από μια πολύ πιο ασθενή δημόσια διοίκηση από ό,τι τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ.

» Και τρίτον, η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 προχωρούσε με τον τότε υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη στη λάθος κατεύθυνση: σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και κατεβλήθη προσπάθεια να σταματήσει το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, έπεσε η ελληνική οικονομία και πάλι σε ύφεση.

» Το Grexit ξαφνικά έγινε ρεαλιστικό σενάριο. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι αυτός ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όμως, η κυβέρνηση επέστρεψε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

«Εντυπωσιακές οι προσπάθειες της Ελλάδας»

Τόνισε ακόμη ότι τα επιτόκια του ESM βρίσκονται καθαρά κάτω από το επίπεδο που οι χώρες θα έπρεπε να πληρώνουν στις αγορές και για αυτό εξοικονομούν σχεδόν 10 δισ. ευρώ το χρόνο χωρίς να κοστίζει τίποτα στον ευρωπαίο φορολογούμενο. «Αυτές οι εξοικονομήσεις είναι μια έκφραση της αλληλεγγύης την οποία δείχνουν τα κράτη-μέλη του ευρώ μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Συνολικά η Ελλάδα έχει σήμερα πίσω της εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά την έναρξη της κρίσης το 2009 βρισκόταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Εδώ και δύο χρόνια η χώρα παράγει δημοσιονομικό πλεόνασμα, δηλαδή “μαύρο μηδέν” (σ.σ.: η γερμανική έκφραση για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό). Μια τέτοια επιτυχία είναι δυνατή μόνο με βαθιές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν με τους εταίρους μας, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθεί μια τελευταία δανειακή εκταμίευση» και επιπλέον «θα μπορούσαν τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να σκεφτούν να δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελαφρύνσεις χρέους — όπως π.χ. μακρότερους χρόνους αποπληρωμής των δανείων». Αυτό οι υπουργοί Οικονομικών το προέβλεπαν ήδη τον Μάιο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017, σημείωσε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι και παραμένει σαφές ότι ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους αποκλείεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...