492
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς παρακολουθεί στην οθόνη τον Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Carlos Barria

Σε κυκλοφορία το βιβλίο-βόμβα παρά τις προσπάθειες του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2018, 10:51
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς παρακολουθεί στην οθόνη τον Ντόναλντ Τραμπ
|REUTERS/Carlos Barria

Σε κυκλοφορία το βιβλίο-βόμβα παρά τις προσπάθειες του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2018, 10:51

Εσπευσμένα κυκλοφόρησε σήμερα Παρασκευή στις ΗΠΑ το αποκαλυπτικό βιβλίο «Fire and Fury» για τον πρώτο χρόνο προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η σπουδή ήταν μια μέριμνα των εκδοτών για να προλάβουν την επιχείρηση φίμωσης που έγινε από τον Λευκό Οίκο, που προσπάθησε να εμποδίσει την κυκλοφορία του.

Το εκρηκτικό βιβλίο του Μάικλ Γουλφ αρχικά προβλεπόταν να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη, αλλά ύστερα από τον θόρυβο που προκάλεσε η προδημοσίευση αποσπασμάτων και έπειτα από τις επιθέσεις του 45ου προέδρου των ΗΠΑ στον συγγραφέα πωλείται από σήμερα.

Το βιβλίο προέκυψε μέσα από περίπου 200 συνεντεύξεις του πολύπειρου δημοσιογράφου με στελέχη της προεδρίας Τραμπ για όσα συνέβησαν αυτούς τους πρώτους 12 μήνες.

Ο δικηγόρος του αμερικανού προέδρου, Τσαρλς Τζ. Χάρντερ, προσπάθησε την Πέμπτη, χωρίς επιτυχία, να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου που περιγράφει τη σκοτεινή εικόνα ενός δυσλειτουργικού Λευκού Οίκου στο φόντο μηχανορραφιών γύρω από έναν Ντόναλντ Τραμπ που χλευάζεται από τους ίδιους του συνεργάτες του για την ανεπάρκεια και την ανικανότητά του να διοικεί.

Σε ένα μάλλον συμβολικό διάβημα ο δικηγόρος απηύθυνε επιστολή στον Γουλφ και τον Στιβ Ρούμπιν, πρόεδρο του εκδοτικού οίκου Henry Holt and Co., απαιτώντας να «σταματήσουν αμέσως» τη διανομή του βιβλίου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για δυσφήμιση.

Ομως η απάντηση του εκδότη, που για εμπορικούς λόγους μάλλον δεν πτοείται από τις νομικές κινήσεις, ήταν να επισπεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου κατά τέσσερις ημέρες.

«Εδώ είμαστε. Μπορείτε να το αγοράσετε (και να το διαβάσετε) αύριο. Κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ», έγραψε την Πέμπτη ο Μάικλ Γουλφ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η προσπάθεια του δικηγόρου του προέδρου έγινε την επομένη της πολύ έντονης αντίδρασης του Τραμπ, που κατηγόρησε τον πρώην σύμβουλό του Στιβ Μπάνον ότι «έχασε τα λογικά του».

Αργά την Πέμπτη ο Τραμπ παρενέβη για το εκρηκτικό βιβλίο. Όπως έγραψε στο Twitter με μια ελάχιστα καλυμμένη απειλή:

«Εξουσιοδότησα μηδενική πρόσβαση στον Λευκό Οίκο (στην πραγματικότητα τον απέρριψα πολλές φορές) για τον συγγραφέα αυτού του ψεύτικου βιβλίου! Δεν του μίλησα ποτέ για βιβλίο. Γεμάτο ψέματα, παρερμηνείες και πηγές που δεν υπάρχουν. Δείτε το παρελθόν του τύπου και τι θα συμβεί σε αυτόν και τον Επιπόλαιο Στιβ», έγραψε σχετικά. Η αναφορά ήταν στον πρώην σύμβουλό του Στιβ Μπάνον, τον οποίο κατηγορεί για διαρροές στον Τύπο.

Η κυβέρνηση Τραμπ, από την πλευρά της, συνέχισε να καταγγέλλει τα «γελοία ψέματα» ενός βιβλίου που, όπως λέει, είναι γεμάτο «κουτσομπολιά των ταμπλόιντ».

Αλλά έστειλε και ένα ισχυρό μήνυμα σε εκείνους που, στο εσωτερικό της ομάδας Τραμπ, θα έμπαιναν στον πειρασμό να αφηγηθούν στους δημοσιογράφους τα παρασκήνια της προεδρίας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κανένας εργαζόμενος στον Λευκό Οίκο δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το προσωπικό κινητό τηλέφωνό του στη Δυτική Πτέρυγα, στο νευραλγικό κέντρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τις διαρροές από το εσωτερικό των επιτελείων του. Στην εκδικητική ανακοίνωσή του που εκδόθηκε την Τετάρτη, εκφράζει λύπη κυρίως γιατί ο Στιβ Μπάνον πέρασε τον καιρό του στον Λευκό Οίκο «διαρρέοντας ψευδείς πληροφορίες για να γίνει πιο σημαντικός απ΄ό,τι ήταν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...