445
O Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης | Twitter/EPP

Μητσοτάκης κατά Τουσκ: «Είναι λάθος η πρότασή του»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 15:18
O Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης
|Twitter/EPP

Μητσοτάκης κατά Τουσκ: «Είναι λάθος η πρότασή του»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 15:18

Με το πλευρό όσων αντιδρούν κατά κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόσφατη πρότασή του να καταργηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από τις χώρες υποδοχής σε κράτη-μέλη στα ενδότερα της ΕΕ, τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

«Το μεταναστευτικό ζήτημα θα μας απασχολεί για καιρό. Είναι πολύ σημαντικό να μην το αντιμετωπίζουμε με παραμορφωτικούς εθνικούς φακούς. Η πρόταση του Προέδρου Τουσκ αναφορικά με το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων είναι λάθος», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, για να συμπληρώσει:

«Και είναι λάθος, όχι μόνο επειδή η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων – με ελάχιστες εξαιρέσεις – λειτουργεί, αλλά και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης. Και ο μόνος τρόπος να εκφράζουμε εμπράκτως αυτή την αλληλεγγύη είναι μέσω ενός δίκαιου και αναλογικού επιμερισμού της κοινής μας ευθύνης».

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία καθώς συνιστά μια απερίφραστη καταδίκη από μέρους του, των απόψεων ενός υψηλόβαθμου στελέχους της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ.

Ηδη πάντως από χθες, Τετάρτη, είχε προαναγγελθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έθετε θέμα για τις δηλώσεις του προερχόμενου από το ΕΛΚ προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος θα τονίσει ότι είναι επιτακτικά αναγκαία η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην επιστρέφονται στην Ελλάδα όσοι εντοπίζονται σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος, έχοντας προηγουμένως περάσει από τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις αυτονόητες ευθύνες της, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Και γι’ αυτό έχει καλέσει με συνεχείς δηλώσεις των αρμόδιων τομεαρχών της τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να πράξει το καθήκον του και να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ν.Δ., αντί να παρακολουθεί άβουλος το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει μεταξύ άλλων:

– Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, καθώς είναι απαράδεκτη η κωλυσιεργία που παρατηρείται την τελευταία διετία.

– Τον διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Οι παράνομοι μετανάστες, μέχρι που να επιστραφούν στην Τουρκία, θα πρέπει να φιλοξενούνται σε κλειστές δομές φιλοξενίας, όπου θα εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

– Την επιβολή απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος. Έχουν διατεθεί από την Ευρώπη ποσά που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, και ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα πού και πώς «αξιοποιήθηκε» αυτή η τεράστια οικονομική ενίσχυση που έλαβε η Ελλάδα.

– Την ενίσχυση της φύλαξης και την προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας. Σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα. Και τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν ασφαλή χώρο εσωτερικής μετακίνησης πολιτών στη Ζώνη Σέγκεν, χωρίς να φυλάσσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...