519
Aκόμα και η σκηνοθεσία της «οικογενειακής φωτογραφίας» στην Κωνσταντινούπολη (ο ψηλός Ερντογάν ανάμεσα στους κοντύτερους του ηγέτες) είναι ενδεικτική των προθέσεων του «Σουλτάνου» | REUTERS/Osman Orsal

Στην αγκαλιά του «πατερούλη» Ερντογάν οι καταπιεσμένοι μουσουλμάνοι του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 15:04
Aκόμα και η σκηνοθεσία της «οικογενειακής φωτογραφίας» στην Κωνσταντινούπολη (ο ψηλός Ερντογάν ανάμεσα στους κοντύτερους του ηγέτες) είναι ενδεικτική των προθέσεων του «Σουλτάνου»
|REUTERS/Osman Orsal

Στην αγκαλιά του «πατερούλη» Ερντογάν οι καταπιεσμένοι μουσουλμάνοι του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 15:04

Με απώτερο σκοπό να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής των πιστών μουσουλμάνων που καταπιέζονται ανά τον κόσμο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε τη χρονική συγκυρία ως προεδρεύων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, φιλοξενώντας στην Κωνσταντινούπολη έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού με αφορμή την αμερικανική απόφαση για την Ιερουσαλήμ.

Προσκεκλημένοι του, 50 και πλέον ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα II, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κ.α.

Στόχος του, να δοθεί μια «ισχυρή απάντηση» στην απόφαση Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και κατ’ επέκταση το χτίσιμο του νέου προφίλ του προστάτη όλων των μουσουλμάνων που ονειρεύεται για τον εαυτό του ο τούρκος πρόεδρος.

Η πρωτοβουλία του αυτή κατευθύνεται τόσο για εσωτερική κατανάλωση όσο και για τη σφυράλητηση του νέου ρόλου που θέλει να παίξει διεθνώς.

2017-12-13T152939Z_620547287_RC1741307720_RTRMADP_3_USA-TRUMP-ISRAEL-OIC
O Ερντογάν ως νέο στήριγμα στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς (φωτογραφία από την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου στην Κωνσταντινούπολη) / REUTERS/Osman Orsal

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι σχέσεις των οποίων με την Τουρκία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών, εκπροσωπήθηκαν στην έκτακτη σύνοδο από τους υπουργούς των Εξωτερικών, ενώ και η Σαουδική Αραβία έστειλε στην Κωνσταντινούπολη τον υπουργό Ισλαμικών Υποθέσεων.

Η απόπειρα αυτή του Ερντογάν ωστόσο δεν δείχνει ικανή να υποσκελίσει την αμερικανική επιρροή σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου, ώστε ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας να μιλήσει με ενιαία φωνή.

Σε πρώτη φάση όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας πέτυχε εν μέρει το στόχο του, με το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου στην Κωνσταντινούπολη.

«Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του», ανέφεραν οι μουσουλμάνοι ηγέτες στην ανακοίνωση, για να προσθέσουν: Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά την ανεύθυνη, παράνομη και μονομερή απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως δήθεν πρωτεύουσα του Ισραήλ. Θεωρούμε αυτή την απόφαση άκυρη και μη γενόμενη».

Στην ανακοίνωση κατηγορούν επίσης την Ουάσινγκτον για  «εσκεμμένη υπονόμευση όλων των προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης». Καταλογίζουν τέλος στην αμερικανική ηγεσία ότι «καλλιεργεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «ενθαρρύνει το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, να συνεχίσει τον εποικισμό, το απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση στα παλαιστινιακά εδάφη που κατελήφθησαν το 1967».

Στην παρέμβασή του ο Ερντογάν επανέλαβε τον χαρακτηρισμό κράτος – τρομοκράτης για το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας πως «η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή μας», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό.

2017-12-13T152904Z_1909520218_RC162F405A70_RTRMADP_3_USA-TRUMP-ISRAEL-OIC
Ο Ερντογάν εκτοξεύει «ρουκέτες» κατά του Ισραήλ από το βήμα της έκτακτης συνόδου του ΟΙC / REUTERS/Osman Orsal

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πάντως, κατηγορούν τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό κυρίως για να συγκινήσει το εσωτερικό του ακροατήριο και  να συσπειρώσει την ισλαμο-συντηρητική εκλογική του βάση, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 (δημοτικές τον Μάρτιο του 2019 και προεδρικές-βουλευτικές τον Νοέμβριο του ίδιου έτους).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...