342
Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή | US Embassy Athens/Via Twitter

Ο Ομπάμα θέλει να επιστρέψει στο Μουσείο της Ακρόπολης

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 13:01
Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή
|US Embassy Athens/Via Twitter

Ο Ομπάμα θέλει να επιστρέψει στο Μουσείο της Ακρόπολης

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 13:01

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφυγε από το Μουσείο της Ακρόπολης με δύο δώρα που του πρόσφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: ένα αντίγραφο της «σκεπτόμενης Αθηνάς» και ένα αντίγραφο αττικού τετράδραχμου, επίσης του 5ου πΧ αιώνα.

Το αττικό τετράδραχμο που δωρίστηκε στον αμερικανό πρόεδρο, δεν ήταν στο πρόγραμμα: «Συνέβη εντελώς αυθόρμητα, επειδή έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον όταν, βλέποντας το πρωτότυπο, του εξήγησα ότι στην αρχαιότητα με αυτά πλήρωναν τους τεχνίτες και τους αρχιτέκτονες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παντερμαλής, ο οποίος είχε μια σπάνια, μοναδική εμπειρία, να βαδίσει πλάι στον ισχυρότερο άνθρωπο του πλανήτη, ανάμεσα στα αγάλματα και στις αρχαιότητες. «Δεν ήταν ξενάγηση, ήταν ένας διάλογος» είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής.

15123420_10154940378814238_6681887145793223766_o

Αλλά πώς εξελίχθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι, η ξενάγηση του Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης; Ποια εκθέματα του έκαναν εντύπωση; Εξέφρασε την θέση του στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που λίγο νωρίτερα είχε επισκεφτεί; «Ηταν περισσότερο ένας πολιτιστικός περίπατος μέσα από τις αίθουσες του Μουσείου, παρά μια ξενάγηση» είπε ο Δημήτρης Παντερμαλής.

20

Και συνέχισε: «Φυσικά, επειδή το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής, παραμείναμε σε αυτά. Ο πρόεδρος Ομπάμα μου έδωσε την αίσθηση ενός ανθρώπου εξοικειωμένου, με γνώσεις για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και με ενδιαφέρον ειλικρινές να μάθει περισσότερα. Μιλήσαμε για ποικίλα θέματα, για τον πολιτισμό, την πολιτική και την οικονομία στην αρχαιότητα. Είδαμε λεπτομέρειες και ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων τέχνης, τον συμβολισμό τους, τη σημασία τους και ολοκληρώσαμε με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τις μετόπες με την Κενταυρομαχία από την νότια πλευρά του Παρθενώνα».

Δείτε φωτογραφίες από τις επισκέψεις του Ομπάμα στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της

«Προχωρήσαμε στις αίθουσες, ερημικά μόνοι» σχολίασε κ. Παντερμαλής. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, δεν ήταν κανένας άλλος μαζί τους, παρά μόνο ένας φωτογράφος και εικονολήπτης. Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στον συνομιλητή του πως θα επιστρέψει στο Μουσείο, όταν τελειώσει η θητεία του. «Θέλω να τα δει όλα αυτά και η οικογένειά μου», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...