284
Μπαράκ Ομπάμα και Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο το 2013 | Photo by Timur Emek/Getty Images/Ideal Images

Ομπάμα και Μέρκελ αρθρογραφούν για ένα κοινό μέλλον

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 09:41
Μπαράκ Ομπάμα και Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο το 2013
|Photo by Timur Emek/Getty Images/Ideal Images

Ομπάμα και Μέρκελ αρθρογραφούν για ένα κοινό μέλλον

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 09:41

Κοινό κάλεσμα υπέρ μίας «κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας», η οποία θα βασίζεται στην ελεύθερη αγορά και το διεθνές εμπόριο απευθύνουν με κοινό άρθρο τους ο Μπαράκ Ομπάμα και η Ανγκελα Μέρκελ, με φόντο την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο. Είναι ένα άρθρο με μηνύματα και προς τον Ντόναλντ Τραμπ – καθώς μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, την οποία σταθερά έχει πολεμήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Στο άρθρο τους στο περιοδικό Wirtschaftswoche, οι δύο ηγέτες τονίζουν πως Γερμανοί και Αμερικανοί θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να «χτίσουν» τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο με βάση τις δικές τους αξίες και ιδέες. «Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην εποχή πριν από την παγκοσμιοποίηση» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ομπάμα και Μέρκελ υπογραμμίζουν ότι οι δύο κυβερνήσεις οφείλουν στις επιχειρήσεις, στους πολίτες αλλά και σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία να διευρύνουν και να εμβαθύνουν την συνεργασία ΗΠΑ και Γερμανίας.

«Είμαστε πιο δυνατοί όταν εργαζόμαστε μαζί» ανέφεραν Ομπάμα και Μέρκελ για να συμπληρώσουν: «Η συνεργασία μας είναι πιο σημαντική από ποτέ τώρα που η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ποτέ και η παγκόσμιες προκλήσεις είναι πιο μεγάλες από ποτέ. Μια συμφωνία η οποία συνδέει πιο στενά τις οικονομίες μας και δομείται επάνω σε κοινές αξίες είναι σημαντική για την ανάπτυξη και των δύο μερών τις ερχόμενες δεκαετίες και τη δυνατότητα να παραμείνουμε ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τονίζουν δε ότι και οι δύο υποστηρίζουν τη διεθνή νομοθεσία και εργάζονται για να γίνεται σεβαστή σε ολόκληρο τον κόσμο και να θεωρείται προαπαιτούμενο για την σταθερότητα και την ευημερία.

Αν και οι δύο ηγέτες δεν αναφέρουν ονομαστικά τον Τραμπ, στέλνουν σειρά μηνυμάτων κατά των ξενοφοβικών θέσεων που έχει υιοθετήσει, ειδικά όσον αφορά την προσφυγική κρίση και την προστασία του κλίματος της Γης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...