456
Ο Γουόρεν Μπάφετ σε εκδήλωση το 2015 | REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Ο φορολογικά ευσυνείδητος Μπάφετ ξεμπροστιάζει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2016, 08:43
Ο Γουόρεν Μπάφετ σε εκδήλωση το 2015
|REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Ο φορολογικά ευσυνείδητος Μπάφετ ξεμπροστιάζει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2016, 08:43

Στην Αμερική δύο πράγματα είναι σίγουρα, λένε: ο θάνατος και οι φόροι. Ή μάλλον τρία. Προσθέστε σε αυτά και την ετοιμότητα του μεγαλεπενδυτή-θρύλου Γουόρεν Μπάφετ να μην μασάει τα λόγια του ή να κρύβεται στη γωνιά του. Είτε όταν πρόκειται να προειδοποιήσει ενθουσιασμένους επενδυτές για τη φούσκα, είτε όταν υπάρχουν ζητήματα επί προσωπικού, αυτός ο εσωστρεφής κατά τα άλλα επιχειρηματίας των 86 ετών, δεν διστάζει στιγμή να πάρει θέση.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε με φόντο την υπόθεση των φορολογικών στοιχείων του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος αρνείται ως τώρα να δημοσιοποιήσει τις δηλώσεις εισοδήματος και τους φόρους που (δεν) έχει πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο. Πρώτα ο Τραμπ είπε ότι είναι αρκετά έξυπνος για να μην πληρώνει αρκετά (ή ίσως καθόλου). Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Την Κυριακή στο ντιμπέιτ με τη Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ και τον κόσμο, έτυχε «τεράστιας φοροαπαλλαγής» που του επέτρεψε να μην πληρώσει φόρους στα ομοσπονδιακά ταμεία.

Ισχύει αυτό; Ο Γουόρεν Μπάφετ έσπευσε να τον διαψεύσει: «Πληρώνω ομοσπονδιακούς φόρους κάθε χρόνο από το 1944, όταν ήμουν 13 ετών» ανέφερε ο αρκετά λιτός στην προσωπική του ζωή επενδυτής. Σημειώνει μάλιστα ότι επειδή εκείνη την πρώτη χρονιά οι επιχειρήσεις του δεν είχαν αποφέρει ακόμη καρπούς, χρωστούσε μόνο επτά δολάρια σε φόρους.

Ο Μπάφετ διευκρίνισε ότι πλήρωσε περίπου 1,85 εκατ. δολάρια σε φόρους εισοδήματος το 2015, ενώ παρόμοια ήταν τα ποσά και τα προηγούμενα χρόνια.

Και μιλώντας με αριθμούς: Η φορολογική δήλωσή του 2015 έδειχνε ότι το ακαθάριστο εισόδημά του ανερχόταν στα 11.563.931 δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. «Οι φοροαπαλλαγές μου έφταναν τα 5.477.694 δολάρια, εκ των οποίων οι επιτρεπόμενες φιλανθρωπικές εισφορές ήταν 3.469.179. Ολο το υπόλοιπο ποσό, εκτός από 36.037 δολάρια, ήταν φόροι.

» Το σύνολο των φιλανθρωπικών δωρεών που έκανα εκείνη τη χρονιά ήταν 2.858.057.970 δολάρια τα οποία δεν έτυχαν φοροαπαλλαγής και ποτέ δεν θα τύχουν. Η φορολογική νομοθεσία ορθώς περιορίζει τις εκπτώσεις φόρου λόγω δωρεών».

Ο Μπάφετ τόνισε ότι ελέγχεται από την εφορία (IRS) αλλά «δεν έχει πρόβλημα» να δημοσιοποιήσει τα φορολογικά στοιχεία του. «Ούτε ο κ. Τραμπ θα έπρεπε να έχει, τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχει νομικό πρόβλημα», σημείωσε με νόημα.

Είπε ακόμη ότι έχει αντίγραφα και των 72 φορολογικών δηλώσεων που έχει υποβάλει μέχρι σήμερα και σε καμία από αυτές δεν έχει γίνει αφαίρεση των ζημιών προηγούμενων χρήσεων.

Αυτό είναι μια έμμεση αναφορά σε δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ το 1995 είχε δηλώσει πολύ μεγάλες ζημιές (916 εκατ. δολάρια) οι οποίες θεωρητικά του επέτρεπαν να μην πληρώνει φόρους για σχεδόν μια 20ετία. Ο Τραμπ παραδέχτηκε στο τελευταίο ντιμπέιτ ότι χρησιμοποιούσε τις ζημίες από τις επενδύσεις του για να αποφύγει να πληρώσει φόρους, αλλά διευκρίνισε ότι απλώς επωφελήθηκε από τις φορολογικές διατάξεις που χρησιμοποιούν και οι εύποροι που στηρίζουν την Κλίντον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...