456
Γερούν Ντάισελμπλουμ, Γιώργος Χουλιαράκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Γιατί γελάνε; | © European Union

Μισό-μισό η υποδόση του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2016, 21:07
Γερούν Ντάισελμπλουμ, Γιώργος Χουλιαράκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Γιατί γελάνε;
|© European Union

Μισό-μισό η υποδόση του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2016, 21:07

Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό; Το Eurogroup αποφάσισε να δώσει μερικό «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με τις αποφάσεις για την εκταμίευση των χρημάτων να αναμένονται πλέον στις 24 Οκτωβρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «έσπασαν» την υποδόση σε 1,1 δισ. ευρώ, που συνδέονται με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, και σε άλλα 1,7 δισ. ευρώ, που συνδέονται με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα…

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το θέμα είναι απλώς τεχνικό. «Δεν θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων, δεν έχουμε άμεσες ανάγκες οπότε ο χρόνος πληρωμής είναι δευτερεύον θέμα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην εν μέρει έγκριση του ποσού της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Βέβαια δεν είπε για ποιο λόγο το πρωί το υπουργείο Οικονομικών δήλωνε βέβαιο για την εκταμίευση όλης της δόσης και γιατί αξιωματούχοι δήλωναν ότι θα είναι «αρνητικό σενάριο» αν αυτή έσπαγε. Τέλος πάντων…

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogoup η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ εγκρίθηκε από τους υπουργούς καθώς διαπιστώθηκε ότι η Αθήνα υλοποίησε όλα τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν.

Αντίθετα η αποδέσμευση του 1,7 δισ. ευρώ θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 24 Οκτωβρίου, καθώς οι εταίροι επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικά στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών που έγιναν τον Σεπτέμβριο και πρέπει να ελεγχθούν.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε πάντως σαφές ότι το θέμα είναι τεχνικής φύσης, όχι πολιτικό.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Eurogroup

Τα χρήματα θα αποδεσμευθούν αφού δοθεί και το «πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθρότητας, που αναμένεται να συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες από σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι οι τα δύο κομμάτια τις υποδόσης μπορεί να εκταμιευθούν μαζί, καθώς στην ίδια συνεδρίαση θα τεθεί και η εκταμίευση των 1,7 δισεκ. ευρώ.

Οι υπουργοί άφησαν μερικούς «αστερίσκους» για την Ελλάδα, όσον αφορά την ακριβέστατη εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων. Ωστόσο, ο μοναδικός «αστερίσκος» που περιλήφθηκε στο κοινό ανακοινωθέν ήταν η ανάγκη για ταχύ διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, που θα πρέπει να έχουν εμπειρία και τα κατάλληλα προσόντα.

«Ας μην προσπαθήσουμε να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, τα 15 προαπαιτούμενα γενικά υλοποιήθηκαν» και για αυτό το λόγο εγκρίθηκε η υποδόση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα, το ανακοινωθέν τονίζει ότι πλέον η προσοχή του Eurogroup στρέφεται στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, με τους εταίρους να καλούν την ελληνική κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης πια αξιολόγησης.

Οι υπουργοί των 19 εταίρων της Ευρωζώνης χαιρετίζουν τέλος την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που τοποθετεί την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης σε αυτό το χρονικό σημείο.

Στο ανακοινωθέν πάντως δεν γίνεται καμία αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους, όπως αναμενόταν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...