483
Το έργο «The Parthenon of Books», ο «Παρθενώνας των βιβλίων» που είχε δημιουργήσει ξανά το 1983 στο Μπουένος Αϊρες η Marta Minujín | .

Βιβλία για να χτιστεί ένας «Παρθενώνας» ζητά η documenta14

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 11 Οκτωβρίου 2016, 07:35
Το έργο «The Parthenon of Books», ο «Παρθενώνας των βιβλίων» που είχε δημιουργήσει ξανά το 1983 στο Μπουένος Αϊρες η Marta Minujín
|.

Βιβλία για να χτιστεί ένας «Παρθενώνας» ζητά η documenta14

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 11 Οκτωβρίου 2016, 07:35

Eίναι το πρώτο έργο που γίνεται γνωστό ότι θα δούμε στο πλαίσιο της documenta14– που για πρώτη φορά στην ιστορία της θα παρουσιαστεί όχι μόνο στο Κάσελ αλλά και στην Αθήνα. Και είναι ένα έργο που στηρίζεται στη συμμετοχή, καλεί τον πολίτη και προσεχώς θεατή του έργου να βοηθήσει στη δημιουργία του, δωρίζοντας βιβλία. Το έργο που θα δημιουργήσει η Μarta Minujin αποτελεί μια μεγαλόφωνη χειρονομία για την ελευθερία του λόγου σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι αρμοί αυτής της ελευθερίας καθώς  η λογοκρισία με πολλές μορφές σέρνεται ανάμεσά μας και ναι, συχνά κατορθώνει να επιβληθεί.

160b74de59131b0cb56f54b55b7e8aec
O «Παρθενώνας των Βιβλίων» την ώρα που κατασκευάζεται στο Μπουένος Αϊρες το 1983

Σύμφωνα με τη σύλληψη της καλλιτέχνιδας, θα χρειαστούν περί τα 100.000 βιβλία από όλο τον κόσμο, απαγορευμένα σήμερα ή στο παρελθόν. Από τα συγκεντρωμένα βιβλία θα κατασκευαστεί τον Ιούνιο του 2017 στο Κάσελ το έργο «The Parthenon of Books», δηλαδή «Ο Παρθενώνας των βιβλίων» ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης των Αθηνών –αισθητικό και πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου.  Η επιλογή της συγκεκριμένης πλατείας δεν έχει σχέση μόνο με την θεατρική κίνηση και το αφανιστικό μήνυμα των ναζί να ρίξουν στην πυρά 2.000 βιβλία το 1933 (παρουσία πλήθους κόσμου), αλλά και με το γεγονός ότι σε μικρή απόσταση βρίσκεται η μεγάλη βιβλιοθήκη και μουσείο Fridericianum που δημιουργήθηκε το 1779. Το κτίριο αυτό έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών από τους Συμμάχους το 1941 με αποτέλεσμα να καταστραφούν 350.000 βιβλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αργεντινή καλλιτέχνης είχε δημιουργήσει ξανά μια ρεπλίκα της Ακρόπολης αποτελούμενη από βιβλία το 1983 στο Μπουένος Αϊρες, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας.

Eίναι γνωστό ότι η –ίσως μεγαλύτερη διοργάνωση τέχνης στην Ευρώπη- documenta έχει έντονα πολιτικό χαρακτήρα. Όμως αυτό το πρώτο έργο μαρτυρά ότι ο επιμελητής της Ανταμ Σίμτσικ  είναι αποφασισμένος να πάρει ακόμα πιο μακριά. Ο ίδιος δήλωσε ότι «η λογοκρισία, η δίωξη συγγραφέων και η απαγόρευση των κειμένων τους που γίνεται με βάση πολιτικά συμφέροντα και προκειμένου να επηρεάσει την κυρίαρχη σκέψη, τις ιδέες, τα σώματά μας, κυριαρχούν και πάλι. Ο “Παρθενώνας των Βιβλίων” είναι ένα παράδειγμα ενάντια στη βία, τη διάκριση και την μη ανεκτικότητα».

Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι για τη δημιουργία του έργου συμπράττουν μια σειρά οργανισμών και δυνάμεων με πρώτη τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης αλλά και τους εκδοτικούς οίκους C.H. Beck, dtv, Hanser Literaturverlage, Kiepenheuer & Witsch, Rowohlt Verlage, S. Fischer Verlag, Suhrkamp Verlage και Ullstein Buchverlage.

Μέλη του προσωπικού της documenta14 θα βρίσκονται στην Αγορά της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης το διάστημα 19 – 23 Οκτωβρίου 2016 για τη συλλογή των βιβλίων. Στην Ελλάδα, όποιος επιθυμεί μπορεί να στείλει βιβλία στη διεύθυνση «Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 11521 Αθήνα» ή στην ΑΣΚΤ στο Πολυτεχνείο στην Αίθουσα Πρεβελάκη, με την ένδειξη «Για το έργο The Parthenon of Books».
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάσελ, τα προσφερόμενα βιβλία θα ελεγχθούν, θα επικυρωθούν και θα καταλογογραφηθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...