452
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επιμένει πως το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος» | REUTERS/Stefanie Loos

Ο Σόιμπλε επιμένει ότι το ελληνικό χρέος «δεν είναι πρόβλημα»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2016, 08:04
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επιμένει πως το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος»
|REUTERS/Stefanie Loos

Ο Σόιμπλε επιμένει ότι το ελληνικό χρέος «δεν είναι πρόβλημα»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2016, 08:04

Στην πολιτική όλα είναι θέμα timing. Λίγη ώρα νωρίτερα, από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για λύση στο ζήτημα του χρέους ως το τέλος του χρόνου. Και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξίδευε στο Λουξεμβούργο, σε μια προσπάθεια να στρώσει το χαλί για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ε, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκρινε πως πρέπει να δηλώσει ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος!

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, ενώ τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει.

Παράλληλα, πάντως, ο φανατικός –στα όρια της θρησκευτικής πίστης– οπαδός της λιτότητας Σόιμπλε δήλωσε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο χερ Σόιμπλε επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Νωρίτερα, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Μπούντεσταγκ, ο Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις για την πορεία που έχει επιλέξει η τράπεζα, χαρακτηρίζοντας τα μηδενικά επιτόκια απαραίτητα και καλώντας το Βερολίνο να μοιραστεί το βάρος για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνοντας τις δαπάνες.

Ακόμη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP, ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Deutsche Bank που κλυδωνίζεται τελευταία.

Συνάντηση Τσακαλώτου – Ρέγκλινγκ

Στο μεταξύ ο κ. Τσακαλώτος συναντούσε στο Λουξεμβούργο τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με τη γραμμή ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση διεξήχθη «σε πολύ καλό κλίμα». Αυτό ακούγεται καλό, διότι ο ΕSM είναι μεταξύ άλλων ο κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους. Αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου του ESM έκανε από την πλευρά του λόγο απλώς για «τακτική συνάντηση απολογιστικού περιεχομένου». Τέλος πάντων.

Ο υπουργός κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον επικεφαλής του ESM ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σημείωσε πως  πλέον «εναπόκειται στην Κομισιόν να ελέγξει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων», ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση των €2,8 δισ.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, στη συνάντηση των Τσακαλώτου – Ρέγκλινγκ έγινε συζήτηση για το χρέος, ειδικά για την πρόοδο των βραχυπρόθεσμων μέτρων και για τη διαδικασία συζήτησης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Την επόμενη εβδομάδα τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Ρέγκλινγκ θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Ετήσια Διάσκεψη του ΔΝΤ. Εκεί, σε αμερικανικό έδαφος, η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι πιο εύκολη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News