356
Σκέρτσος, Οικονόμου, Τριαντόπουλος, Λιβάνιος, Στύλιος. Γνωστά πρόσωπα σε άλλες θέσεις | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/CreativeProtagon

Λίφτινγκ στο επιτελικό, ανασχηματισμός, εκλογές

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 13 Αυγούστου 2021, 13:25
Σκέρτσος, Οικονόμου, Τριαντόπουλος, Λιβάνιος, Στύλιος. Γνωστά πρόσωπα σε άλλες θέσεις
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/CreativeProtagon

Λίφτινγκ στο επιτελικό, ανασχηματισμός, εκλογές

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 13 Αυγούστου 2021, 13:25

Η μη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα αν σκοπεύει να κάνει ανασχηματισμό, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, ήταν ίσως η πιο σαφής ένδειξη για το ότι αυτό ακριβώς έχει στο μυαλό του.

Μόλις λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε μια αναδιάταξη του στενού επιτελείου του η οποία δείχνει πολλά.

Ως κεντρικό πρόσωπο περιγράφεται ο νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, όμως η τοποθέτηση που μάλλον έχει μεγαλύτερη σημασία είναι του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σε αντίθεση με τον Στέλιο Πέτσα, τον Χρήστο Ταραντίλη και την Αριστοτελία Πελώνη, που έως σήμερα πέρασαν από τη θέση, ο Οικονόμου είναι εκλεγμένος βουλευτής (στη Φθιώτιδα) και περιγράφεται από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού ως πρόσωπο με πρόσβαση και επιρροή στην κομματική βάση, αλλά και ως κάποιος που μπορεί να γίνει όσο αψύς χρειάζεται, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται ότι θα φουντώσει στο προσεχές διάστημα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κατ’ αρχάς ότι ο Μητσοτάκης φέρνει το πρώτο κομματικό στέλεχος στο στενό επιτελείο του. Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Λιβάνιος κ.λπ. δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι σαφές ότι ασχέτως του πότε θα γίνουν οι εκλογές (σε κάθε περίπτωση αυτό θα συμβεί σε λιγότερο από δύο χρόνια), έχει έλθει η ώρα να υπάρξει μια κάποια επαφή του κόμματος με το Μαξίμου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν ομολογείται παρασκηνιακά ότι ύστερα και από αυτήν την αναδιάταξη στην Ηρώδου Αττικού, εκκρεμεί ένας μεγάλος ανασχηματισμός, ως αποτέλεσμα των όσων διαπιστώθηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές ή με αφορμή αυτές.

Το ότι αυτός, κατά τα λεγόμενα του ιδίου του Μητσοτάκη, δεν θα γίνει εν θερμώ, δεν σημαίνει και ότι μπορεί να αργήσει πολύ.

Η κυβέρνηση έχει περάσει το μέσον της θητείας της και ό,τι και να έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός, στον ορίζοντα αρχίζουν να φαίνονται οι εκλογές. Συνεπώς, ο ανασχηματισμός, που μπορεί και να τον δούμε μέσα στον Αύγουστο, σίγουρα θα είναι ένα σημείο επανεκκίνησης και σε κάθε περίπτωση θα σημάνει «τρεχάτε ποδαράκια μου».

Οσο δε για τις πολιτικές επιπτώσεις των πυρκαγιών, ο πολιτικός ρεαλισμός και η κυνική αποτύπωση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Αν δεν έχεις νεκρούς και δεν έχεις κοροϊδέψει όπως εκείνοι που διαχειρίστηκαν το Μάτι, τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση μπορεί και να είναι τα αντίθετα από εκείνα που πολλοί προεξοφλούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News