447
Ενας οπαδός του Τραμπ περιμένει την ορκωμοσία με πίστη στον Θεό και στον πρόεδρο... | REUTERS/Shannon Stapleton

Μόνο στην Αμερική…

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 20 Ιανουαρίου 2017, 07:28
Ενας οπαδός του Τραμπ περιμένει την ορκωμοσία με πίστη στον Θεό και στον πρόεδρο...
|REUTERS/Shannon Stapleton

Μόνο στην Αμερική…

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 20 Ιανουαρίου 2017, 07:28

Ο Μπαράκ Ομπάμα σήμερα πρέπει να είναι από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους που περπάτησαν στον πλανήτη. Ναι, πολιτικά παραμένει δυστυχής και ατυχής, παραδίδοντας στον Τραμπ. Όμως από την άλλη, φεύγει από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους πιο πετυχημένους και δημοφιλείς προέδρους στην αμερικανική ιστορία. Χωρίς σκάνδαλα, με εθνικές και διεθνείς επιτυχίες, με εικόνα που, ακόμα και αν υπέστη κάποια φθορά, κράτησε τις γωνίες της ανέπαφες. Και είναι μόλις 56 ετών. Εχει άλλη μισή ζωή μπροστά του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει επίσης να είναι ένας από τους πιο ευτυχισμένους που περπάτησαν στον πλανήτη. Ενας άνθρωπος-cartoon πραγματοποίησε το πιο ακραίο και συνάμα το πιο ξετσίπωτο όνειρο που θα μπορούσε να έχει. Ο προκάτοχός του έκανε δεύτερη θητεία όταν ο ίδιος παρουσίαζε καλλιστεία.

Αλλά αυτά μόνο στην Αμερική συμβαίνουν. Όπως και πολλά άλλα. Να μερικά.

Μόνο στην Αμερική…

…ο γιος ενός Κενυάτη μετανάστη θα παρέδιδε την προεδρία σε έναν πρωταγωνιστή ριάλιτι.

…ο υποψήφιος που νίκησε στις εκλογές πήρε δύο εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από την αντίπαλό του.

…γίνονται βασικοί υπουργοί εκατομμυριούχοι που, μέχρι να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο, εκπροσωπούσαν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

…οι μυστικές υπηρεσίες και ο εκλεγμένος ηγέτης της χώρας έρχονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση.

…εγείρεται θέμα για το αν ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο της προσωπικής του περιουσίας.

…μπορεί να εκλεγεί αρχηγός της χώρας και του στρατού κάποιος που δεν έχει κάνει στρατιωτική θητεία και δεν έχει υπηρετήσει σε καμία άλλη πολιτική θέση.

…είναι τελικά δυνατό να κερδίσει εκλογές υποψήφιος που έχει στην πλάτη του χρεοκοπίες, οικονομικά σκάνδαλα, σχόλια κατά των γυναικών, των μειονοτήτων και των ομοφυλόφιλων.

…οι ισπανόφωνοι θα ψήφιζαν σε μεγάλο ποσοστό κάποιον που θέλει να χτίσει τείχος προκειμένου να αποκόψει την πρόσβαση σε άλλους ισπανόφωνους.

Είναι και άλλα, είναι ατελείωτος ο κατάλογος. Ακόμα και σήμερα, η είσοδος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θυμίζει περισσότερο φάρσα και λιγότερο αποτέλεσμα μίας διαδικασίας για την εκλογή του ισχυρότερου άνδρα στη Γη.

Η ημέρα δεν είναι ιστορική μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τον πλανήτη ή, τέλος πάντων, για τον δυτικό κόσμο των αστικών κοινοβουλευτικών πολιτευμάτων. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η έξαρση του λαϊκισμού μας δείχνουν ότι δεν πρέπει να επανεξετάσουμε μόνο τη λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά ίσως οφείλουμε να κοιτάξουμε προσεκτικά στην ουσία της. Η νίκη του Τραμπ φτιάχτηκε από το υλικό του Brexit, της Λεπέν και του Γκρίλο. Είναι προϊόν της αντίληψης περί αντισυστημικού, έτσι όπως περιγράφεται στο περιβάλλον της παγκόσμιας δικτύωσης. Κατά μία εκδοχή αυτό έπρεπε να συμβεί. Αν ο Τραμπ ακυρωθεί από τα ίδια τα γεγονότα και κυρίως από τους θεσμούς της χώρας του, αν εκπέσει σε αυτό που πραγματικά είναι, τότε το μάθημα θα ακουστεί παντού ως εξαιρετικά χρήσιμο. Ομως συχνά, αυτό που  μαθαίνει μία γενιά, το ξεχνάει η μεθεπόμενη. Εμείς οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να το έχουμε κατά νου αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News