621
Ο Αλέξης Τσίπρας στη διεθνή έκθεση για τη Ναυτιλία μιλά για ανάπτυξη αγνοώντας ότι η Ελλάδα (του) είναι μια χώρα με κατάρρευση των επενδύσεων | ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/IntimeNews

Η απατηλή πραγματικότητα του Αλέξη Τσίπρα

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 6 Ιουνίου 2018, 00:25
Ο Αλέξης Τσίπρας στη διεθνή έκθεση για τη Ναυτιλία μιλά για ανάπτυξη αγνοώντας ότι η Ελλάδα (του) είναι μια χώρα με κατάρρευση των επενδύσεων
|ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/IntimeNews

Η απατηλή πραγματικότητα του Αλέξη Τσίπρα

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 6 Ιουνίου 2018, 00:25

Αρχισε το εικοσαήμερο οικονομικής μπουρδολογίας. Η χαρά του Πρωθυπουργού μας! Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σπουδαίες επιδόσεις στο χόμπι αυτό και είναι βέβαιον ότι θα τις επιβεβαιώσει. Από σήμερα έως και το Eurogroup που έχει οριστεί στις 21 Ιουνίου θα ακούσουμε πολλά. Μεσολαβεί άλλωστε η ψήφιση νομοσχεδίου που προβλέπει την εφαρμογή όσων έχει δεσμευτεί, πράττει αλλά δεν παραδέχεται η κυβέρνηση. Γι’ αυτό χρειάζονται ας πούμε, φαντασία και δημιουργικότητα, δηλαδή αλλαγή της πραγματικότητας. Θα πάμε σε άλλη γιατί η αυτή που έχουμε δεν βολεύει. Αλλάζουμε πίστα, όπως στα παιχνίδια.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Η ζωή δεν είναι αυτή που νομίζετε, είναι διαφορετική. Και στην οικονομία, κυρίως σε αυτή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα εγκαίνια της μεγάλης ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια», ξεκαθάρισε: «Εργαστήκαμε σκληρά για να έρθει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μετά από τρία χρόνια επίπονης προσπάθειας η οικονομία μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης με την έννοια μας να είναι σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο».

Αυτή είναι η πραγματικότητα της κυβέρνησης: Η ανάπτυξη ήρθε και το μοναδικό πρόβλημα είναι να συνδράμουμε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση που πέρασε.

Καμαρώνει επίσης ο κ. Τσίπρας επειδή «από μια χώρα ελλειμματική, τώρα είναι από τις πρώτες και πλεονασματική» και εννοεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα που δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση και επειδή το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Είναι το ίδιο πλεόνασμα για το οποίο είχε πει στη Βουλή ότι είναι πλεόνασμα που έγινε με αίμα του λαού. Αυτά βέβαια ειπώθηκαν για το πλεόνασμα των άλλων. Σήμερα τα προβλήματα έχουν λυθεί ή τα έχουμε ξεχάσει.

Αλλη πραγματικότητα όμως είναι αυτή που καταγράφει η στατιστική αρχή. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 1ο τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση:

– Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017, ενώ των νοικοκυριών κατά 0,4%.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 10,4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017.
– Αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.
– Μείωση κατά 2,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,0%.
– Οι φόροι στα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 4,0%

Η ελληνική οικονομία έχει αύξηση εξαγωγών αλλά μείωση κατανάλωσης και κυρίως μείωση επενδύσεων. Είναι αυτή εικόνα ανάπτυξης; Οσο κι ακούγεται πρωτάκουστο, «ναι» απαντά ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα», είπε στα Ποσειδώνια, «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την οριστική λύση για το χρέος θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της. Στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης και διαρκή υποβοήθηση της αναπνοής της. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος», πρόσθεσε.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι σωστό για έναν Πρωθυπουργό να διατυπώνει τόσο απροκάλυπτα ψέματα. Ούτε ήταν σωστό να καθυστερήσει την προσέλευσή του στα εγκαίνια διεθνούς έκθεσης αλλά το έκανε και αυτό. Δεν έχει σημασία τι είναι σωστό. Αυτό που έχει σημασία είναι ποια πραγματικότητα διαμορφώνουμε με την προπαγάνδα. Η αλλοίωση της πραγματικότητας μπορεί να πείσει ακόμα και εκείνους που έχουν πραγματικά προβλήματα. Μπορεί να πείσει και τους ανέργους ψηφοφόρους ότι έχουμε ανάπτυξη αλλά δεν είναι δίκαιη και ότι «θα» γίνει δίκαιη.

Το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2018 ανήλθε σε 20,8% έναντι του 20,7% τον Ιανουάριο του 2018. Το σύνολο των απασχολουμένων, τον Φεβρουάριο του 2018, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.735.098 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 978.072 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.277.165 άτομα. Με απλά λόγια, περίπου ο μισός πληθυσμός δεν εργάζεται. Είναι συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυρές, μαθητές. Είναι αυτό ανάπτυξη «στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις;»

Βεβαίως είναι. Δεν το βλέπετε επειδή είστε από το παλιό μοντέλο, αυτό στο οποίο δεν θα επιστρέψουμε, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News