348
|

Τι μας νοιάζει το χρέος; Αφού έχουμε τον Καρανίκα

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 5 Ιουνίου 2018, 06:40

Τι μας νοιάζει το χρέος; Αφού έχουμε τον Καρανίκα

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 5 Ιουνίου 2018, 06:40

Καμία ανησυχία δεν υπάρχει, λέει, για τη διαδικασία ρύθμισης του ελληνικού χρέους και όλα περίπου είναι προκαθορισμένα.

Ποιος το λέει; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παρά ταύτα οι δανειστές της χώρας που υπό μορφή και σύνθεση Washington Group συνεδρίασαν το προηγούμενο Σάββατο δεν συμφώνησαν σε τίποτε και δεν κατέληξαν πουθενά.

Θα παραταθούν οι αποπληρωμές το πολύ για πέντε χρόνια (όπως θέλει η Γερμανία); Αν αποφασιστεί αυτό, θα σημαίνει περίπου μία τρύπα στο νερό και πολλή φασαρία για το τίποτε.

Θα παραταθούν για δεκαπέντε (όπως θέλει το ΔΝΤ); Αυτό κάτι θα είναι, αλλά θα συνοδεύεται από μέτρα και επιτηρήσεις ούτως ή άλλως.

Αρα, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Το ότι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να μην ανησυχεί και να είναι χαλαρή και άνετη σημαίνει κατά πάσα βεβαιότητα το εξής ένα και μοναδικό: δεν την ενδιαφέρει τι θα γίνει με το χρέος. Εχει κάποια δισ. για ξόδεμα («μαξιλάρι») και χρόνο για να σπεκουλάρει έως ότου αποφασίσει πότε θα προκηρύξει εκλογές.

Οπως δεν σκίστηκε το μνημόνιο, δεν μπήκε ποτέ η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεν αυξήθηκαν συντάξεις και μισθοί, δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ και δεν επήλθε τελικά επί γης ειρήνη, έτσι δεν θα συμβεί και κάτι με το ελληνικό χρέος.

Ή, ακόμη και αν συμβεί, δεν θα σημάνει απολύτως τίποτε επί της ουσίας.

Το τι σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση και ότι στο μυαλό της έχει μόνον τις εκλογές και την εσωτερική πολιτική αναστάτωση το γνωρίζουν πολύ καλά οι περισσότεροι και στο εξωτερικό.

Τηρούν προφανώς μία στάση αναμονής έναντι του Αλέξη Τσίπρα και, έως ότου διαφανεί ποιες είναι οι αληθινές του διαθέσεις, δεν πρόκειται να υπάρξουν χαριστικές ρυθμίσεις και γενναιοδωρίες.

Επειδή λοιπόν τίποτε από αυτά δεν θα μπορεί να «πουληθεί» πολιτικά στο εσωτερικό, ο πρωταγωνιστής της περιόδου που έρχεται θα είναι ο Καρανίκας.

Αυτή η αισθητική και πολιτική άποψη θα κυριαρχήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αυτή προσφέρεται για την έξαψη των παθών και την προβολή της ψευτομαγκιάς, η οποία ούτως ή άλλως θαυμάζεται ως αρετή από στελέχη και οπαδούς και με αυτήν ταυτίζεται μία μεγάλη μάζα από τους εναπομείναντες δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: παράλληλα με αυτά θα προχωρεί το σχέδιο προσέγγισης με τη σσιαλδημοκρατία.

Πάντα με χαμόγελα και αισιοδοξία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News