294
Φωτογραφία Αρχείου | Shutterstock

ΗΠΑ: Η έκρηξη μετεωρίτη έφερε πανικό σε τρεις Πολιτείες

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 21:41
Φωτογραφία Αρχείου
|Shutterstock

ΗΠΑ: Η έκρηξη μετεωρίτη έφερε πανικό σε τρεις Πολιτείες

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 21:41

Σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ έγινε ορατή η ισχυρή έκρηξη από μετεωρίτη που μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης την Τετάρτη. Περισσότεροι από 30 πολίτες στο Αρκανσο, τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή ανέφεραν ότι είδαν έναν εξαιρετικά φωτεινό μετεωρίτη στον ουρανό, ενώ άκουσαν και δυνατές εκρήξεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εξέτασαν το φαινόμενο, ο μετεωρίτης για πρώτη φορά εντοπίστηκε 54 μίλια (87 χλμ.) πάνω από τον ποταμό Μισισιπή, κοντά στο Αλκορν του Μισισιπή. «Αυτό είναι ένα από τα ωραιότερα θεάματα που έχω δει» δήλωσε ο Μπιλ Κουκ, επικεφαλής του γραφείου Meteoroid Environments της NASA στο Marshall Space Flight Center στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.

Το αντικείμενο, το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν «bolide», κινήθηκε νοτιοδυτικά με ταχύτητα 89.000 χιλιομέτρων την ώρα, σπάζοντας σε κομμάτια καθώς κατέβαινε βαθύτερα στην ατμόσφαιρα τη Γης. Αποσυντέθηκε περίπου 34 μίλια (55 χλμ.) πάνω από μια βαλτώδη περιοχή βόρεια της κοινότητας Κονκόρντια Πάρις της Μινόρκα στη Λουιζιάνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ένας μάρτυρας είπε στη Vicksburg Post ότι άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και μετά κοίταξε ψηλά και είδε μια «πορτοκαλί βολίδα στο μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ, με μια λευκή ουρά πίσω της», να κατευθύνεται δυτικά προς τον ποταμό Μισισιπή.

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της κομητείας Κλεμπόρν έκανε μια  ανάρτηση στο Facebook επιβεβαιώνοντας τις αναφορές και σημειώνοντας ότι ο κοντινός πυρηνικός σταθμός δεν εμπλέκεται. «Ο πυρηνικός σταθμός Γκραντ Γκαλφ είναι ασφαλής. Δεν υπάρχει καμία απειλή για την κομητεία και δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα», αναφέρεται στην ανάρτηση της υπηρεσίας.

Ο κατακερματισμός της βολίδας παρήγαγε αρκετή ενέργεια για να δημιουργήσει ωστικά κύματα που εξαπλώθηκαν στο έδαφος, προκαλώντας τις εκρήξεις και τους κραδασμούς που αισθάνονται οι άνθρωποι στην περιοχή, είπε η NASA προσθέτοντας ότι «η βολίδα ήταν πάνω από δέκα φορές πιο φωτεινή από μια πανσέληνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News