813
| Shutterstock

Πόσο πιθανό είναι να συναντήσουμε ποτέ εξωγήινους;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2020, 06:30
|Shutterstock

Πόσο πιθανό είναι να συναντήσουμε ποτέ εξωγήινους;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2020, 06:30

Μάλλον δεν είναι πράσινα μικροσκοπικά πλάσματα οι εξωγήινοι. Και αν ποτέ αποφασίσουν να έρθουν σε επαφή με την ανθρωπότητα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αφιχθούν στη Γη επιβαίνοντας σε κάποιο ασύλληπτα προηγμένο διαστημόπλοιο. Αλλά αυτές οι υποθέσεις δεν αλλάζουν το γεγονός ότι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη βρετανών και άλλων επιστημόνων, ενδέχεται να υπάρχουν σήμερα στον Γαλαξία μας περισσότερες από 30 μορφές εξωγήινης ζωής, «περισσότεροι από τριάντα νοήμονες πολιτισμοί», ικανοί να επικοινωνούν με άλλους πολιτισμούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό και συναρπαστικό, επειδή για πρώτη φορά έχουμε όντως στη διάθεσή μας μια εκτίμηση όσον αφορά τον αριθμό των ενεργών νοημόνων και ικανών να επικοινωνούν πολιτισμών, με τους οποίους θα μπορούσαμε δυνητικά να επικοινωνήσουμε και να μάθουμε εάν υπάρχουν άλλες μορφές ζωής στο Σύμπαν, απαντώντας σε ένα ερώτημα που τέθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια και παραμένει αναπάντητο», ανέφερε ο Κρίστοφερ Κονσελάις, καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε τη νέα αυτή μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».

Βάση της έρευνας αποτέλεσε η περίφημη Εξίσωση Ντρέικ, την οποία παρουσίασε το 1961 ο αμερικανός αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που έκανε με στόχο να προσεγγίσει τον αριθμό των νοημόνων πολιτισμών που είναι πιθανό να υπάρχουν στον Γαλαξία μας. Στην εξίσωση λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες, επτά συνολικά, που θεωρείται λογικό να διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εμφάνιση τέτοιων πολιτισμών, παράγοντες όπως ο ρυθμός σχηματισμού άστρων στον Γαλαξία ή το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν ένας πολιτισμός ώστε να καταστεί ικανός να στέλνει ανιχνεύσιμα σήματα στο Διάστημα.

Λίγες, ωστόσο, από τις παραμέτρους της εξίσωσης είναι μετρήσιμες, γεγονός που εξηγεί γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίστηκαν στην Εξίσωση Ντρέικ, οι εξωγήινοι νοήμονες πολιτισμοί ενδέχεται να είναι από ανύπαρκτοι έως λίγα δισεκατομμύρια, ανέφερε ο κ. Κονσελάις, εξηγώντας πως η Εξίσωση Ντρέικ αποτελεί «περισσότερο ένα εργαλείο σκέψης» παρά μια απάντηση στο ερώτημα για την ύπαρξη άλλων πολιτισμών.

Ο βρετανός επιστήμονας και οι συνεργάτες του βελτίωσαν την εξίσωση, εμπλουτίζοντάς τη με νέα στοιχεία και προβαίνοντας σε νέες υποθέσεις, ούτως ώστε να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. «Βασικά υποθέσαμε πως η νοήμων ζωή αναπτύσσεται σε άλλους παρόμοιους με τη Γη πλανήτες όπως αναπτύχθηκε στη Γη», μέσα σε λίγα δισεκατομμύρια χρόνια δηλαδή, και αυτόματα στο πλαίσιο της εξέλιξης.

Σύμφωνα με την εν λόγω υπόθεση, που είναι γνωστή ως Κοπερνίκεια Αστροβιολογική Αρχή, εάν η νοήμων ζωή σχηματίζεται «κατά τρόπο επιστημονικό και όχι με τρόπο τυχαίο ή μοναδικό, τότε είναι λογικό να αναμένουμε πως στον Γαλαξία μας υπάρχουν τουλάχιστον τόσοι (περισσότεροι από 30) πολιτισμοί», εξήγησε ο κ. Κονσελάις, προσθέτοντας ότι με βάση τη θεωρία τους, η εξωγήινη ζωή θα μπορούσε να έχει πολλές ομοιότητες με τη ζωή στη Γη. «Δεν θα συγκλονιζόμασταν τόσο πολύ βλέποντάς τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με βάση την υπόθεση ότι η ζωή, όπως στη Γη, σχηματίζεται 4,5 έως 5,5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό των άστρων, σήμερα στον Γαλαξία μας ενδέχεται να υπάρχουν από τέσσερις έως 211 νοήμονες πολιτισμοί ικανοί να επικοινωνούν με άλλους πολιτισμούς και μάλον 36 – εκτίμηση συντηρητική σύμφωνα τον βρετανό αστροφυσικό–, καθώς λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ανθρώπινος πολιτισμός αποστέλλει ανιχνεύσιμα σήματα στο Διάστημα, δηλαδή μια περίοδος μόλις εκατό ετών έως σήμερα.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στον ανθρώπινο και κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, η ανθρωπότητα θα πρέπει να επιβιώσει για τουλάχιστον ακόμη 6.120 χρόνια, καθώς εάν όντως υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί, βρίσκονται πάρα πολύ μακριά, «περί τα 17.000 έτη φωτός μακριά σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας ο πιο κοντινός».

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της, ο δρ Ολιβερ Σορτλ, ένας ειδικός στους εξωηλιακούς πλανήτες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε πως για να είναι σχετικά ασφαλείς ανάλογες εκτιμήσεις, θα πρέπει πρώτα να γίνουν καλύτερα κατανοητοί διάφοροι παράγοντες, ώστε να απαντηθούν βασικά ερωτήματα όσον αφορά, για παράδειγμα, το πώς αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη ή τον αριθμό των παρόμοιων με τη Γη πλανητών, στους οποίους θα μπορούσε όντως να αναπτυχθεί ζωή.

Περισσότερο αισιόδοξη εμφανίστηκε η δρ Πατρίσια Σάντες-Μπαρακάλντο, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με ειδίκευση στο πώς κατέστη δυνατή η εμφάνιση ζωής στη Γη. Παρότι επισήμανε ότι για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη σύνθετων μορφών ζωής στον πλανήτη μας ήταν απαραίτητο να λάβει πρώτα χώρα πλήθος άλλων φαινομένων, όπως η φωτοσύνθεση, υποστήριξε ότι «εάν εμείς αναπτυχθήκαμε σε αυτόν τον πλανήτη, είναι πιθανό να αναπτύχθηκε νοήμων ζωή και σε κάποιο άλλο μέρος του Σύμπαντος».

Τις υποθέσεις του καθηγητή Κονσελάις και των συνεργατών του χαρακτήρισε λογικές και ο Αντριου Κόουτς από το Εργαστήριο Διαστημικής Επιστήμης Mullard του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL). Ανέφερε, ωστόσο, ότι στο άμεσο μέλλον, οι προσπάθειες εντοπισμού εξωγήινης ζωής θα περιοριστούν στα πέριξ, με την ευρύτερη έννοια της Γης, εντός των ορίων του ηλιακού μας συστήματος, μέσω της αποστολής διαστημικών ερευνητικών οχημάτων, όχι μόνο στον πλανήτη Αρη, αλλά και στην Ευρώπη, τον τέταρτο μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη Δία, και στον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο, δύο από τα πολλά φεγγάρια του πλανήτη Κρόνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...