294
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα | REUTERS/Maxim Shemetov

Ζαχάροβα για τις κυρώσεις στον Κύριλλο: «Μόνο οι σατανιστές θα το έκαναν αυτό»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 21:26
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ζαχάροβα για τις κυρώσεις στον Κύριλλο: «Μόνο οι σατανιστές θα το έκαναν αυτό»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 21:26

Κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο, τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, επέβαλε την Παρασκευή ο Καναδάς, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που έλαβε η χώρα με στόχο «τους πράκτορες της παραπληροφόρησης και της ρωσικής προπαγάνδας», με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα μέτρα αυτά επικρίθηκαν αμέσως από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κυρώσεις εναντίον του Πατριάρχη θα επέβαλαν μόνο οι σατανιστές».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει θέσει την Εκκλησία στην υπηρεσία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει «θαύμα», καθώς συμμερίζεται το όραμά του για μια συντηρητική, κυρίαρχη Ρωσία και στηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρατήρησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκτός από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης επέβαλε κυρώσεις στον 75χρονο Πατριάρχη, τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο, απέφυγε να τον συμπεριλάβει στη «μαύρη λίστα» των προσώπων στα οποία επέβαλε κυρώσεις, κατά την ίδια πηγή.

«Η ρωσική προπαγανδιστική μηχανή πρέπει να λογοδοτήσει»

Στο περιθώριο της συνόδου της G20 που φιλοξενήθηκε στο Μπαλί την ίδια ημέρα, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε 29 πρόσωπα και 15 οντότητες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος «και συμμετέχουν στις προσπάθειες παραπληροφόρησης».

Μεταξύ άλλων, οι κυρώσεις αυτές αφορούν και τον Σουμπατόβιτς Γκασπαριάν, τον επικεφαλής του διεθνούς τμήματος του ρωσικού ομίλου μέσων ενημέρωσης RT. Τους τελευταίους μήνες, η Οτάβα απαγόρευσε στα κανάλια του RT να εκπέμπουν στον Καναδά και σε αντίποινα η Μόσχα έκλεισε τα γραφεία της δημόσιας καναδικής ραδιοτηλεόρασης CBC/Radio-Canada.

«Η ρωσική προπαγανδιστική μηχανή πρέπει να λογοδοτήσει για τα ψέματά της. Ο Καναδάς είναι αποφασισμένος να πολεμήσει την παραπληροφόρηση, παντού και πάντα» είπε η Ζολί.

Συνολικά, η Οτάβα έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.150 πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News