458
Ορμπαν και Κύριλλος: υπάρχει αμοιβαία ικανοποίηση και αλληλοεκτίμηση | CreativeProtagon

Ο Ορμπαν τώρα έγινε και… «παπαδοπαίδι» του Κυρίλλου

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 15:43
Ορμπαν και Κύριλλος: υπάρχει αμοιβαία ικανοποίηση και αλληλοεκτίμηση
|CreativeProtagon

Ο Ορμπαν τώρα έγινε και… «παπαδοπαίδι» του Κυρίλλου

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 15:43

Η απόδειξη ότι ο καλύτερος φίλος του Πούτιν μέσα στο κλαμπ των Βρυξελλών είναι ο μαγυάρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν υπάρχει, αλλά δεν είναι η (λόγω συγκατάβασης) εξαίρεση της Ουγγαρίας από το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οχι. Οι Ευρωπαίοι έδειξαν κατανόηση για τις ενεργειακές ανάγκες των Ούγγρων μεν, εξοργίστηκαν όμως με την απαίτηση του Ορμπαν να διαγραφεί από τη μαύρη λίστα των κυρώσεων το όνομα του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου. Αυτή η πρεμούρα του Ορμπαν για τον Κύριλλο τον καθιστά επιφανή ρωσόφιλο.

Ως γνωστόν, ο ρώσος προκαθήμενος θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση «πάγιος σύμμαχος του Πούτιν» και «ένθερμος υποστηρικτής της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως επακριβώς αναφέρει η κεντρική πρόταση περί κυρώσεων. Διότι το λεγόμενο «6ο πακέτο» δεν αφορά μόνο το μπλοκάρισμα στις εξαγωγές των προϊόντων της ρωσικής βιομηχανίας, αλλά επεκτείνεται και σε σεσημασμένα για τον «πουτινισμό» τους πρόσωπα. Ο Ορμπαν όμως ύψωσε το ανάστημά του (το βέτο του) με σκοπό να υπερασπιστεί τον Κύριλλο, και… τα κατάφερε: οι κυρώσεις ενεκρίθησαν, ωστόσο ο Κύριλλος εξαιρέθηκε.

Προτού όμως ληφθεί η απόφαση αυτή, στις Βρυξέλλες συνέβησαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα: «Οταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των 27 μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες», έγραψε ο Κλάουντιο Τίτο της Repubblica, «σχεδόν όλοι άρχισαν να λένε με οργή ότι το ‘‘6ο πακέτο’’ πρέπει να εγκριθεί χωρίς τον Ορμπαν. Οτι πρέπει να καταργηθεί η ομοφωνία και να εισαχθεί η αρχή της πλειονοψηφίας, ότι πρέπει να απομονωθεί ο ούγγρος πρωθυπουργός». Θεώρησαν ότι ο Ορμπαν εκβιάζει ανοιχτά τις Βρυξέλλες και ότι οι υπόλοιποι εταίροι πρέπει να προχωρήσουν χωρίς αυτόν στην εφαρμογή των κυρώσεων.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία ήταν οι πιο σκληρές χώρες, οι πλέον αποφασιστικές. Ο Τίτο έγραψε ότι πίσω από το νέο «όχι» της Βουδαπέστης δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, αφού το ενεργειακό τακτοποιήθηκε, παρά μόνο «η ρωσική παράδοση εκβιασμού της Κομισιόν». Μάλιστα η γαλλική προεδρία της ΕΕ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένη: «Η υποψία των υπολοίπων 26 μελών του κλαμπ είναι ότι ο Ορμπαν προκαλεί τώρα την εσωτερική διάλυση και ότι θέλει να εκβιάσει τους ηγέτες της Κομισιόν. Δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά πολιτική επιλογή. Η υπεράσπιση του Κυρίλλου είναι σχεδόν ομολογία».

Ολα αυτά, λοιπόν, είναι αφόρητα για πολλούς από τους κοινοτικούς εταίρους. Ανεξάρτητα από την τελική εξαίρεση του Κυρίλλου, ήταν η πρώτη φορά που η υπόθεση της έγκρισης του «6ου πακέτου» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ουγγαρίας «άρχισε να μορφοποιείται σε κάτι περισσότερο από θεωρητική επιλογή». Ο Τίτο κατέληξε μελοδραματικά: «Ο πειρασμός, λοιπόν, είναι δυνατός. Ο Ορμπαν θα υποστεί πολύ βαριά απομόνωση, ύστερα και από τη αποβολή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η μη υπογραφή των κυρώσεων θα ερμηνευτεί σαν το πρώτο βήμα για την αποβολή της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και η χώρα θα ξαναγίνει υποτελής της Ρωσίας, κάτι σαν τη Λευκορωσία».

Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...