226
Ο Αντονι Μπλίνκεν στη σύνοδο της G20, δίπλα στην καναδή ΥΠΕΞ, Μέλανι Τζόλι | Dita Alangkara/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν σε Λαβρόφ: Αφήστε τα σιτηρά να φύγουν από την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 13:08
Ο Αντονι Μπλίνκεν στη σύνοδο της G20, δίπλα στην καναδή ΥΠΕΞ, Μέλανι Τζόλι
|Dita Alangkara/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν σε Λαβρόφ: Αφήστε τα σιτηρά να φύγουν από την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 13:08

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν απευθύνθηκε στο ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών συνομιλιών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί, και απαίτησε να επιτρέψει η Μόσχα τις εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία.

«Προς τους ρώσους συναδέλφους μας: η Ουκρανία δεν είναι η χώρα σας. Τα δημητριακά της δεν είναι δικά σας δημητριακά. Γιατί αποκλείετε τα λιμάνια; Θα έπρεπε να αφήσετε τα σιτηρά να βγουν», δήλωσε ο Μπλίνκεν στον Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο αρνήθηκε να συναντήσει χωριστά, σύμφωνα με ένα δυτικό αξιωματούχο που ήταν παρών.

Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε ενώπιον της ρωσικής αντιπροσωπείας στην αμερικανική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες ελλείψεις στα τρόφιμα που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια χώρα που είναι ένας από τους μεγάλους εξαγωγούς δημητριακών σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Ρωσία είναι η πηγή του προβλήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στις λύσεις», δήλωσε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον ίδιο δυτικό αξιωματούχο.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε πει στην ομιλία του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία και την Τουρκία για τα σιτηρά, αλλά δεν είναι σαφές πότε μπορεί να γίνουν τέτοιες συνομιλίες.

Κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι εμποδίζει μια ειρηνική λύση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να κερδίσει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, τότε μάλλον δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με τη Δύση», είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ στη σύνοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...