449
Ο δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας, Αλεξέι Γκορίνοφ, κατηγορούμενος για «διάδοση ξεκάθαρα ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό», κρατά ένα πλακάτ που γράφει «Χρειάζεστε ακόμα αυτόν τον πόλεμο;», αναμένοντας να δικαστεί | REUTERS/Stringer

Ρωσία: Επτά χρόνια φυλακή επειδή μίλησε για «πόλεμο»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 20:54
Ο δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας, Αλεξέι Γκορίνοφ, κατηγορούμενος για «διάδοση ξεκάθαρα ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό», κρατά ένα πλακάτ που γράφει «Χρειάζεστε ακόμα αυτόν τον πόλεμο;», αναμένοντας να δικαστεί
|REUTERS/Stringer

Ρωσία: Επτά χρόνια φυλακή επειδή μίλησε για «πόλεμο»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 20:54

Ο δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας Αλεξέι Γκορίνοφ καταδικάστηκε την Παρασκευή σε ποινή φυλάκισης επτά ετών για την κριτική που άσκησε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας χρήση της λέξης «πόλεμος» για να αναφερθεί σε αυτή. Είναι η πρώτη περίπτωση που κάποιος οδηγείται στη φυλακή βάσει του νέου νόμου για διασπορά «ψευδών πληροφοριών», μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο δικηγορική πηγή.

Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου της συνοικίας Κρασνοσέλσκι, δήλωσε συγκεκριμένα κατά την συνεδρίαση του συμβουλίου στις 15 Μαρτίου –στην ημερήσια διάταξη του οποίου βρισκόταν, ανάμεσα σε άλλα θέματα, η διοργάνωση μίας παιδικής εκδήλωσης– ότι η Ρωσία διεξάγει επιθετικό πόλεμο κατά της γειτονικής της χώρας. «Τι είδους διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής μπορούμε να συζητήσουμε για την Ημέρα του Παιδιού όταν έχουμε παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα;», διερωτήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, η καταγραφή της οποίας αναρτήθηκε στο YouTube.

Ο Γκορίνοφ συνελήφθη βάσει του άρθρου 207.3 του ποινικού κώδικα, το οποίο ψηφίστηκε λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, που θεωρεί παράνομη την «σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό», περιλαμβανομένων των αποκλίσεων από τις επίσημες αναφορές.

Επισημαίνεται πως η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τον πόλεμο στην Ουκρανία, και έχει ασκήσει διώξεις στα μέσα ενημέρωσης και όσους που αναφέρονται στις ενέργειές της ως «πόλεμο» ή «εισβολή». Αιτιολογεί την ανάγκη να προχωρήσει στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αυτή, ισχυριζόμενη πως έπρεπε να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της οποίας έχει χαρακτηριστεί από το Κρεμλίνο ως ναζιστική. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του, από την πλευρά τους, απορρίπτουν τις δικαιολογίες αυτές ως προσχήματα για έναν κατακτητικό πόλεμο που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές, έχει ισοπεδώσει πόλεις και έχει εκτοπίσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουκρανίας.

Και ενώ οι άνθρωποι στους οποίους επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα επειδή διαμαρτυρήθηκαν κατά του πολέμου είναι πολλοί, ο δικηγόρος Πάβελ Τσίκοφ δήλωσε στο Telegram ότι μόνο δύο άλλοι έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα σύμφωνα με το άρθρο 207.3, και ότι στον έναν επιβλήθηκε πρόστιμο και στον άλλον ποινή φυλάκισης με αναστολή.

«Τώρα μου πήραν άλλα επτά χρόνια από τη ζωή μου»

Οι υποστηρικτές του Γκορίνοφ ανάρτησαν στο κανάλι τους στο Telegram μια φωτογραφία στην οποία ο δημοτικός σύμβουλος διακρίνεται να φοράει χειροπέδες ευρισκόμενος σε ένα γυάλινο κουβούκλιο ως κατηγορούμενος. Στη διάρκεια της δίκης ο ίδιος κράταγε ένα πλακάτ το οποίο έγραφε: «Χρειάζεστε ακόμα αυτόν τον πόλεμο;».

Ο ίδιος φέρεται να είπε κατά την διάρκεια της δίκης: «Μου πήραν την άνοιξη, μου πήραν το καλοκαίρι και τώρα μου πήραν άλλα επτά χρόνια από τη ζωή μου».

Ο Λεονίντ Βόλκοφ, επικεφαλής του επιτελείου του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ότι η ποινή, η απόφαση για την οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του δικαστηρίου στο Telegram, είχε ως στόχο να παραδειγματίσει όσους χρησιμοποιούν τη λέξη «πόλεμος» όταν αναφέρονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News