225
Αεροφωτογραφία της γέφυρας «Ζάτοκα» στις εκβολές του Δνείστερου | Getty Images

«Ζάτοκα»: Αυτή είναι η γέφυρα που βομβάρδισαν απανωτά οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 18:32
Αεροφωτογραφία της γέφυρας «Ζάτοκα» στις εκβολές του Δνείστερου
|Getty Images

«Ζάτοκα»: Αυτή είναι η γέφυρα που βομβάρδισαν απανωτά οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 18:32

Στον δρόμο που συνδέει την Οδησσό με τη ΝΑΤΟϊκή Ρουμανία, τον M-15, υπάρχει και η γέφυρα «Zάτοκα». Αυτή κατέστη πρωτεύων στόχος των ρωσικών πυρών, καθ’ ότι είναι κομβικής σημασίας για τους Ουκρανούς, για τους Ευρωπαίους και για το ΝΑΤΟ: μέσω αυτής περνούσαν  όπλα των Δυτικών με προορισμό τα στρατεύματα του Ζελένσκι.

Σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την Οδησσό, η γέφυρα χτίστηκε το 1955 για να εξυπηρετείται η κυκλοφορία, σιδηροδρομική και οδική, στις όχθες του Δνείστερου. Από τις 26 Απριλίου έχει πληγεί τέσσερις φορές. Οι Ουκρανοί την προστάτευσαν «με κάθε δυνατό τρόπο» και μαζί με αυτήν και τα πολεμικά εφόδια που εξακολουθεί να τους χαρίζει η Δύση.

Οι ουκρανικές πηγές της Μάρτα Σεραφίνι, συντάκτριας της Corriere della Sera, είπαν ότι οι ρωσικές επιδρομές εναντίον της «Ζάτοκα» απέβλεπαν στην αποκοπή της Οδησσού από την υπόλοιπη Ουκρανία και στη δημιουργία έντασης στη μολδαβική Υπερδνειστερία. Στον πρώτο βομβαρδισμό δεν κατάφεραν πολλά πράγματα οι Ρώσοι, αφού η κυκλοφορία διεκόπη μερικές ώρες. Ομως την επομένη οι βόμβες τους προκάλεσαν μεγαλύτερες ζημίες.

Η Σεραφίνι έγραψε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα «είναι μέρος του σχεδίου του Πούτιν για τη δημιουργία διαδρόμου σύνδεσης της Κριμαίας με τη Μολδαβία». Οι Ρώσοι την έπληξαν και πάλι στις 2 Μαΐου, έτσι η κυκλοφορία διεκόπη. Περισσότερα νέα για την τύχη της δεν υπάρχουν, καθώς η Σεραφίνι δεν την επισκέφθηκε: παραδέχθηκε ότι οι Ουκρανοί δεν επιτρέπουν σε δημοσιογράφους την πρόσβαση στη γέφυρα «Ζάτοκα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...