407
Μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν ο Ντράγκι έγινε δεκτός στο Καπιτώλιο από τη Νάνσι Πελόζι | REUTERS/Julia Nikhinson

Ντράγκι σε Μπάιντεν: Να δημιουργήσουμε καρτέλ αγοραστών πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 14:19
Μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν ο Ντράγκι έγινε δεκτός στο Καπιτώλιο από τη Νάνσι Πελόζι
|REUTERS/Julia Nikhinson

Ντράγκι σε Μπάιντεν: Να δημιουργήσουμε καρτέλ αγοραστών πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 14:19

Τη δημιουργία καρτέλ αγοραστών πετρελαίου πρότεινε ο Μάριο Ντράγκι στον Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο πολιτικοί μοιράστηκαν την δυσαρέσκειά τους για τη δομή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας και συζήτησαν τη γενικότερη ιδέα για πλαφόν στις τιμές αερίου και πετρελαίου. «Οι τιμές δεν έχουν σχέση με τη ζήτηση και προσφορά», είπε.

Ο Ντράγκι συζήτησε επίσης το ενδεχόμενο να πιέσει ο Μπάιντεν τις χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή. Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, οι κύριες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες αρνούνται ότι υπάρχει έλλειψη στο πετρέλαιο, παρά τη μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία και αρνούνται να καλύψουν το κενό από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι το πλαφόν στις τιμές δύσκολα θα εγκριθεί από όλα τα κράτη της ΕΕ γιατί δεν υπάρχει στήριξη από όλες τις χώρες.

«Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα καρτέλ αγοραστών ή να πείσουμε τους μεγάλους παραγωγούς, τον ΟΠΕΚ κυρίως, να αυξήσουν την παραγωγή, που είναι ίσως η προτιμότερη λύση. Οποιο μονοπάτι και αν επιλέξουμε, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», τόνισε.

Η Ιταλία εισάγει το 40% του αερίου της από τη Ρωσία, αλλά τώρα αναζητεί άλλους προμηθευτές. Ο υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης είπε ότι έως το τέλος του χρόνου, η χώρα μπορεί να σταματήσει την προμήθεια ρωσικού αερίου.

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, η τιμή του πετρελαίου παραμένει υψηλή, πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οπως γράφουν οι Financial Times, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα καρτέλ αγοραστών πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δεν μπορεί ακόμα να κάνει τα μέλη της να συμφωνήσουν στην πώληση πετρελαίου από τα αποθέματά τους εκτάκτου ανάγκης.

«Πόσο εύκολο θα είναι να συμφωνήσουν όλοι οι αγοραστές σε ένα κοινό συμβόλαιο αγοράς πετρελαίου;», αναρωτηθηκε ο Κέβιν Μπουκ, από εταιρεία συμβούλων ενέργειας στην Ουάσινγκτον.

«Μετά από 16 δεκαετίες της βιομηχανίας πετρελαίου, ακόμα δεν υπάρχει καρτέλ αγοραστών».

Για την Ουκρανία

Ο Μάριο Ντράγκι, πριν αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία.

«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η καταστροφή των πόλεων, των βιομηχανικών υποδομών, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας, θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις. Χρειάζεται ουσιαστικά ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, σαν και αυτό που συνέβαλε στις ιδιαίτερες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην όλη διαδικασία ανοικοδόμησης, διότι «αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης και πρέπει να το κατανοήσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...