468
Το λιμάνι της Οδησσού έγινε στόχος των ρωσικών πυραύλων | REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Γιατί έβρεξε πυραύλους στην Οδησσό

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 09:01
Το λιμάνι της Οδησσού έγινε στόχος των ρωσικών πυραύλων
|REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Γιατί έβρεξε πυραύλους στην Οδησσό

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 09:01

Μέσα σε ένα 48ωρο ο ρωσικός στρατός έπληξε με 12 πυραύλους την Οδησσό. Μάλιστα την Ημέρα της Νίκης, στις 9 Μαΐου δηλαδή, χρησιμοποίησε και τρεις πυραύλους τύπου Kinzhal (Kh-47M2) οι οποίοι είναι υπερηχητικοί αέρος-εδάφους και έχουν την ικανότητα να φέρουν πυρηνικό φορτίο. Οι συγκεκριμένοι εκτοξεύθηκαν από ένα μαχητικό αεροσκάφος Mig-31K. Είχαν χρησιμοποιηθεί και νωρίτερα στον πόλεμο, στις 19 Μαρτίου, και είχαν πλήξει μία υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία.

Την περασμένη Δευτέρα οι Ρώσοι βομβάρδισαν το εμπορικό κέντρο «Riviera», στα βόρεια περίχωρα της Οδησσού, και προκάλεσαν έναν θάνατο και πέντε τραυματισμούς. Την Κυριακή είχαν πλήξει το λιμάνι και παραθαλάσσιους στόχους, ενώ το Σάββατο ένας πύραυλος «Κρουζ» είχε χτυπήσει ένα υπόστεγο γεμάτο με τουρκικά drones «Bayraktar» και με αμερικανικούς πυραύλους (σταλμένους από τις ΗΠΑ και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες).

Η Οδησσός είναι εξοπλισμένη μέχρι τα μπούνια από τους Δυτικούς, ωστόσο δεν αποφεύγει τα πλήγματα. Ο Πούτιν τής έχει δώσει σημαδιακή θέση στο αφήγημά του περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» επειδή εκεί, το 2014, σκοτώθηκαν από τους νεοναζιστές 40 ρωσόφωνοι. Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα για το Κρεμλίνο, προς το παρόν άλυτο, σημείωσε η Corriere della Sera.

Η συντάκτριά της, η Μάρτα Σεραφίνι, έγραψε ότι, για τον Πούτιν, ο στόχος σύνδεσης της Κριμαίας με την Υπερδνειστερία μέσω της Οδησσού είναι «υπερβολικά φιλόδοξος». Η εντός εισαγωγικών φράση ανήκει στην αμερικανίδα αρχικατάσκοπο Εϊβριλ Χέινς, η οποία πριν από έναν χρόνο διορίστηκε από τον Μπάιντεν επικεφαλής των 18 μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η Σεραφίνι την ανέφερε επειδή η Χέινς απεφάνθη ότι η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει αν δεν εντείνει τις προσπάθειές της.

«Φάκελος Odessa» α λα ρωσικά

Η Σεραφίνι, φεύγοντας από τα στρατηγικά σχέδια των Ρώσων, ασχολήθηκε με την τακτική που ακολουθούν σε ένα μάλλον αφώτιστο από δημοσιογραφικής απόψεως θέμα. Οι βομβαρδισμοί παράδοξων στόχων, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, κ.λπ., έγιναν και θα γίνονται με στόχο την καταστροφή των κτιρίων και όχι την πρόκληση θανάτων, έγραψε. Γιατί; Οι ουκρανικές πηγές της Σεραφίνι είπαν ότι οι Ρώσοι στέλνουν μηνύματα σε δικούς τους ανθρώπους.

Η ερμηνεία που έδωσαν οι Ουκρανοί στην Ιταλίδα θυμίζει συνωμοσίες σαν αυτές που περιγράφει ο Φρέντερικ Φόρσαϊθ στο γνωστό μυθιστόρημά του «Φάκελος Οdessa», το οποίο αφορούσε το μεταπολεμικό δίκτυο διαφυγής των ιστορικών ναζιστών.

Λόγου χάρη, το βομβαρδισθέν ξενοδοχείο «Μεγάλη Χτένα» ανήκει στον Σεργκέι Ντεμίντοφ, του κόμματος «Των Περιφερειών» του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς που ανατράπηκε το 2014. Ο Ντεμίντοφ είναι συνεργάτης του φιλορώσου πολιτικού Ιγκόρ Μάρκοφ, θερμού υποστηρικτή της προσέγγισης της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ο οποίος πλέον βρίσκεται στη Ρωσία.

Τα ίδια έκαναν οι Ρώσοι και στο Μικολάιβ, της είπαν οι Ουκρανοί, στα τέλη Μαρτίου: πύραυλος χτύπησε το ξενοδοχείο «Ingul», το οποίο ανήκει και αυτό σε φιλορώσο επιχειρηματία. Μα, τι σημαίνουν αυτά;

Οι Ουκρανοί που πληροφόρησαν τη Σεραφίνι είναι βέβαιοι πως το μήνυμα εστάλη «επειδή αυτοί οι επιχειρηματίες δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», δηλαδή «δεν προετοίμασαν όπως έπρεπε το έδαφος για την άφιξη των Ρώσων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...