1248
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην παρέμβασή του το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Σήμερα» των Μαρίας Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου | ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Χατζηδάκης: Τι (δεν) αλλάζει για το 8ωρο εργασίας

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 13:45
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην παρέμβασή του το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Σήμερα» των Μαρίας Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου
|ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Χατζηδάκης: Τι (δεν) αλλάζει για το 8ωρο εργασίας

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 13:45

Για τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας εργασίας, τους κανόνες που θα ορίζουν πλέον τις εργασιακές σχέσεις –σε μια νέα εποχή που έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων και η τηλεργασία– και για τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να καταργεί την εμβληματική κατάκτηση του εργατικού κινήματος, το οκτάωρο, μίλησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αναφέρθηκε στα σενάρια για την κατάργηση του 8ωρου εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ. Καταργείτε το οκτάωρο; τον ρώτησαν. «Οχι», απάντησε. Το 40ωρο; «Οχι», είπε και πάλι μονολεκτικά.

Για να συνεχίσει έπειτα: «Γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου, αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει περίπου 40 χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ, τα ντελίβερι, οι κούριερ κ.λπ  Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι πρέπει να βρεθεί μια μέθοδος όταν ο εργαζόμενος έχει δουλέψει 10 ώρες, να δηλώνονται και οι υπερωρίες και όχι να φαίνεται ότι έχει δουλέψει οκτώ ώρες.

Για τα σενάρια περί κατάργησης του 8ώρου –τα οποία και ανέδειξαν με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους την Τρίτη «Τα Νέα» και έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει πως «η κυβέρνηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζόμενους»– ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια» και έκανε λόγο για «διευθέτηση» της ώρας εργασίας προς όφελος των εργαζομένων: δουλεύεις παραπάνω κάποιο διάστημα και παίρνεις ρεπό ή άδεια έπειτα.

Ο υπουργός είπε ότι η εν λόγω ρύθμιση θεσπίστηκε για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια, επί Νέας Δημοκρατίας, αλλά την κράτησαν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Στην Ευρώπη τη ζήτησαν τα συνδικάτα. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δεν συμφωνεί ο εργαζόμενος. Αυτό βέβαια είναι στη θεωρία και απομένει να αποδειχτεί στην πράξη, όπου ο εργοδότης έχει πάντα το πάνω χέρι, ιδίως σε περιόδους τεράστιας ανεργίας.

«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο» επέμεινε ο υπουργός. «Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει, αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισμα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θεσπίζεται με σκοπό να ελέγχει τον χρόνο προσέλευσης και τον χρόνο αποχώρησης, καταγράφοντας αυτόματα και τις υπερωρίες για να μη γίνεται ο εργαζόμενος θύμα του εργοδότη.

Επιπλέον ο υπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις γονικές άδειες, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται άδεια πατρότητας για διάστημα 14 ημέρων.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, προβλέπεται στο νομοσχέδιο ρύθμιση για την τηλεργασία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων με την ίδια αμοιβή, με υποχρέωση του εργοδότη να εξασφαλίζει τον εξοπλισμό, με σεβασμό των κανόνων του GDPR και με το λεγόμενο δικαίωμα αποσύνδεσης. «Δηλαδή, ρητώς θα ορίζεται ότι από ένα σημείο και πέρα, που ισχύει με βάση τη συμφωνία των συνδικάτων και των εργοδοτών, ο εργαζόμενος θα αγνοεί e-mails κ.λπ.», κατέληξε.

Οι επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου

Σύμφωνα πάντως με «Τα Νέα», που έκαναν λόγο για «ωράριο-λάστιχο και αύξηση υπερωριών», οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:

Επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δύο ώρες την ημέρα το προσωπικό και στη συνέχεια να τις συμψηφίζουν για το επόμενο αντίστοιχο διάστημα με μείωση ωραρίου ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας ή συνδυασμό μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Παράλληλα αυξάνεται το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες, όταν σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες ανά 6μηνο για εργαζομένους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους το έτος. Η διευθέτηση του χρόνου θα μπορεί να γίνει με ατομική σύμβαση συμφωνίας εργοδότη – εργαζομένου μόνο εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων ή δεν επιτευχθεί η κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Θα επιτρέπεται μόνον εάν η επιχείρηση διαθέτει και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σε πραγματικό χρόνο.

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ωρών ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου μειωμένης απασχόλησης.

Αντί της μείωσης των ωρών επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

Κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από είκοσι εργαζομένους και 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ’ ανώτατο αριθμό 20 εργαζόμενοι.

Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων υπογράφεται ατομική σύμβαση με κάθε εργαζόμενο που θα εργασθεί υπό το εν λόγω σύστημα. Η εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση εργοδότη και εργαζομένου επιτρέπεται μόνον εάν η επιχείρηση διαθέτει και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΡΓΑΝΗ, σε πραγματικό χρόνο.

Εξάλλου σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη (υπερεργασία).

Οι ώρες αυτές υπερεργασίας (41η, 42η, 43η, 44η, 45η ώρα) αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20% και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όρια υπερωριακής απασχόλησης. Για όσους εργαζομένους ισχύει σύστημα εργασίας έξι εργάσιμων ημερών την εβδομάδα η υπερεργασία ανέρχεται σε 8 ώρες την εβδομάδα (από 41η έως 48η ώρα).

Θα προβλέπεται το άνοιγμα μιας σειράς επαγγελμάτων –όπως τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, η παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά φαρμάκων– και τις Κυριακές. Οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούν να παρέχονται και τις Κυριακές (σε αντίθεση με το τι συμβαίνει έως σήμερα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...