418
Η Γκαλόνι το 2016 με τον διευθυντή του Γαλλικού Πρακτορείου Μπορίς Μπασόρζ | REUTERS/Grigory Dukor/File Photo

Ιστορική στιγμή: Η πρώτη γυναίκα στην κορυφή του Reuters

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 13:28
Η Γκαλόνι το 2016 με τον διευθυντή του Γαλλικού Πρακτορείου Μπορίς Μπασόρζ
| REUTERS/Grigory Dukor/File Photo

Ιστορική στιγμή: Η πρώτη γυναίκα στην κορυφή του Reuters

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 13:28

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters όρισε μία από τις διακεκριμένες δημοσιογράφους του, την Ιταλίδα Αλεσάντρα Γκαλόνι, επόμενη διευθύντριά του –την πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου στην 170ετή ιστορία του.

Γεννημένη στη Ρώμη, η 47χρονη Γκαλόνι θα αντικαταστήσει τον Στίβεν Άντλερ, ο οποίος αυτό τον μήνα συνταξιοδοτείται έχοντας διατελέσει διευθυντής του πρακτορείου την τελευταία δεκαετία.

Κατά την περίοδο που ο Άντλερ ήταν επικεφαλής, το Reuters τιμήθηκε με εκατοντάδες δημοσιογραφικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και με επτά βραβεία Πούλιτζερ, που είναι η υψηλότερη δημοσιογραφική διάκριση.

Η Γκαλόνι μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες και έχει μεγάλη εμπειρία στο οικονομικό και πολιτικό ρεπορτάζ, το οποίο κάλυπτε για το Reuters και παλαιότερα για την εφημερίδα Wall Street Journal.

Αναλαμβάνει τα ηνία του πρακτορείου σε μια περίοδο κατά την οποία το Reuters αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, κάποιες εκ των οποίων είναι κοινές για όλα τα μέσα ενημέρωσης. Άλλες αφορούν την πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου δημοσιογραφικού οργανισμού: με περίπου 2.450 δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, το Reuters τροφοδοτεί με ειδήσεις μια σειρά από διαφορετικούς πελάτες, ενώ αποτελεί τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης επιχείρησης παροχής ειδήσεων.

Οι κυριότεροι ανταγωνιστές του είναι το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το Associated Press, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο Getty Images.

Το Reuters επιζητεί ευκαιρίες ανάπτυξης, με κυριότερη το επικείμενο λανσάρισμα μιας ανανεωμένης ιστοσελίδας, που θα έχει ως αποδέκτες της επαγγελματίες, και συν τω χρόνω θα χρεώνει το περιεχόμενό της.

Η Γκαλόνι, που ζει στο Λονδίνο και θεωρείται από τους συναδέλφους της χαρισματική, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιχειρηματικές ειδήσεις.

Αναλαμβάνει καθήκοντα έχοντας διατελέσει διευθύντρια σύνταξης του ειδησεογραφικού δυναμικού του πρακτορείου παγκοσμίως, επιβλέποντας δημοσιογράφους σε 200 περιοχές ανά τον κόσμο.

Στην αρχή της καριέρας της εργάστηκε στην ιταλική υπηρεσία του Reuters.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και στη London School of Economics.

Επέστρεψε στο Reuters το 2013 έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια στη Wall Street Journal, όπου εξειδικεύτηκε στο οικονομικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ στα γραφεία της εφημερίδας στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη.

«Επί 170 χρόνια το Reuters έχει ξεχωρίσει για την ανεξάρτητη, αξιόπιστη και παγκόσμια δημοσιογραφική κάλυψη», είπε η Γκαλόνι κατά την ανακοίνωση από το πρακτορείο της ανάληψης των καθηκόντων της.

«Είναι τιμή μου να ηγηθώ μιας κορυφαίας αίθουσας σύνταξης, γεμάτης ταλαντούχους, αφοσιωμένους και εμπνευσμένους δημοσιογράφους», συμπλήρωσε η Γκαλόνι, η οποία επισήμως αναλαμβάνει καθήκοντα στις 19 Απριλίου.

Η αναζήτηση του νέου διευθυντή του Reuters πραγματοποιήθηκε την ώρα που και άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν θέματα διαδοχής στην αίθουσα σύνταξής τους. Τόσο η Washington Post, όπου ο εκτελεστικός διευθυντής Μάρτιν Μπάρον συνταξιοδοτήθηκε τον Φεβρουάριο, όσο και οι Los Angeles Times, όπου ο Νόρμαν Πέρλστιν παραιτήθηκε από διευθυντής τον Δεκέμβριο, αναζητούν αντικαταστάτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...