398
«Μία κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πολύ καλύτερη από το να σου σταυρώνουν τα χέρια», δήλωσεο Κίριλ Τριφόνοφ | REUTERS/Johanna Geron

Βουλγαρία: Ενα βήμα πριν την κατάρρευση η κυβέρνηση Πέτκοφ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 22:44
«Μία κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πολύ καλύτερη από το να σου σταυρώνουν τα χέρια», δήλωσεο Κίριλ Τριφόνοφ
|REUTERS/Johanna Geron

Βουλγαρία: Ενα βήμα πριν την κατάρρευση η κυβέρνηση Πέτκοφ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 22:44

Στα πρόθυρα σοβαρής πολιτικής κρίσης, πιθανότατα ακόμα και κατάρρευσης της κυβέρνησης Πέτκοφ, βρίσκεται η Βουλγαρία έπειτα από την αποχώρηση του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» από το κυβερνητικό σχήμα.

Οπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του κόμματος Σλάβι Τριφόνοφ οι τέσσερις υπουργοί που προέρχονται από το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (Εξωτερικών, Ενέργειας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Νεολαίας και Αθλητισμού) αποσύρονται επειδή διαφωνούν με τη στάση του επικεφαλής της κυβέρνησης απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία όπως και με τη χαραζόμενη οικονομική πολιτική. «Δεν έχουμε πλέον θέση σε αυτή την κυβέρνηση», είπε ο Τριφόνοφ, πρώην αστέρας του πενταγράμμου.

Οσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ακολουθεί πολιτική διαφορετική από αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, των αποφάσεων του Κοινοβουλίου και της πολιτικής που συμφωνήθηκε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στους ηγέτες της ΕΕ και του κόσμου ότι θα άρει το βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συμβεί αυτό, παρότι οι περισσότεροι Βούλγαροι θέλουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν μόνο όταν τα Σκόπια εκπληρώσουν τους όρους που προβλέπει η Συμφωνία Καλής Γειτονίας που οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2017.

Επίσης, το κόμμα του Τριφόνοφ δεν συμφώνησε με την αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, και κατηγόρησε το κεντρώο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» του πρωθυπουργού Πέτκοφ ότι οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία δημιουργώντας νέο χρέος και μη έχοντας αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κυβέρνηση μειοψηφίας

Η αποχώρηση του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» σημαίνει ότι η κυβέρνηση του κεντρώου μεταρρυθμιστή Κίριλ Πέτκοφ χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά πάσα περίπτωση αυτή ή θα συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα καταρρεύσει.

O ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα έχει στο εξής 109 βουλευτές σε σύνολο 240. «Μία κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πολύ καλύτερη από το να σου σταυρώνουν τα χέρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός κατηγόρησε το κόμμα του Τριφόνοφ ότι υποστηρίζει κατασκευαστικές εταιρίες ύποπτες για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και επανέλαβε τη δέσμευσή του για «μηδενική ανοχή στη διαφθορά». Υποσχέθηκε, μάλιστα, να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την πάταξη αυτής της ενδημικής μάστιγας την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ σχηματίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2021, έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ και σε αυτήν συμμετείχαν τέσσερα κόμματα: «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (του οποίου ηγείται το δίδυμο Κίριλ Πέτκοφ-Ασέν Βασίλεφ), «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» και «Δημοκρατική Βουλγαρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...