840
Ο ηθοποιός Μάθιου ΜακΚόναχι, πατέρας και κάτοχος όπλου ο ίδιος, συγκινείται όταν αναφέρεται στο 10χρονο θύμα της ένοπλης επίθεσης στο σχολείο του Ουβάλντε, στην Αλίθια Ραμίρεζ, της οποίας τη φωτογραφία κρατά | REUTERS/Kevin Lamarque

Η συγκλονιστική ομιλία του Μάθιου ΜακΚόναχι: «Τα παιδιά δεν ήταν απλώς νεκρά, ήταν κενά»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 17:15
Ο ηθοποιός Μάθιου ΜακΚόναχι, πατέρας και κάτοχος όπλου ο ίδιος, συγκινείται όταν αναφέρεται στο 10χρονο θύμα της ένοπλης επίθεσης στο σχολείο του Ουβάλντε, στην Αλίθια Ραμίρεζ, της οποίας τη φωτογραφία κρατά
|REUTERS/Kevin Lamarque

Η συγκλονιστική ομιλία του Μάθιου ΜακΚόναχι: «Τα παιδιά δεν ήταν απλώς νεκρά, ήταν κενά»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 17:15

Ο οσκαρικός ηθοποιός Μάθιου ΜακΚόναχι, ο οποίος κατάγεται από το Ουβάλντε του Τέξας, όπου μεγάλωσε μαθαίνοντας «να σέβεται τη δύναμη» των όπλων, όπως είπε, βρέθηκε στον Λευκό Οίκο την Τρίτη. Και από το press room μίλησε για τη φρίκη που ένιωσε στο άκουσμα της είδησης για τον χαμό 19 παιδιών σε δημοτικό σχολείο στη γενέτειρά του (περισσότερα εδώ) όταν ένοπλος έβαλε εναντίον τους με ένα τουφέκι τόσο ισχυρό, που παραμόρφωσε πολλά από τα θύματα σε βαθμό που καθιστούσε αδύνατη την ταυτοποίησή τους.

Επανέλαβε, μάλιστα, την έκκληση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, τον οποίο είχε συναντήσει λίγο νωρίτερα, για εκτεταμένους ελέγχους όσων αγοράζουν όπλα, νέους νόμους για την οπλοκατοχή και πρόσθετους περιορισμούς στην αγορά επιθετικών τουφεκίων AR-15 –όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη προαναφερθείσα μαζική δολοφονία τον Μάιο– και περιέγραψε, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τη φρίκη της ένοπλης βίας.

«Τα παιδιά δεν ήταν απλώς νεκρά, αλλά κούφια, κενά», περιέγραψε ο ηθοποιός, βασιζόμενος σε αυτά που του μετέφεραν οι γονείς και τα γραφεία κηδειών: τα τραύματα εξόδου ήταν τόσο τεράστια, που δεν μπορούσες να αναγνωρίσεις τις σορούς. Τα σώματα είχαν «ακρωτηριαστεί τόσο που μόνο τα τεστ DNA», ή τα ρούχα τους, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίησή τους, όπως του μετέφεραν γονείς των θυμάτων. «Ναι, θα χρειαστούν ψυχολόγοι στο Ουβάλντε για πολύ καιρό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Θα περάσει ένας χρόνος για αυτούς τους ανθρώπους για να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τι τους συνέβη, είπε στις δηλώσεις του τις οποίες φιλοξένησαν οι New York Times και όλα τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ένοπλης βίας –ένα από τα περισσότερα των 200 που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος– αποτέλεσε μία από τις πλέον θανατηφόρες επιθέσεις σε σχολική μονάδα. Μόλις 10 ημέρες πριν από τους πυροβολισμούς στο Ουβάλντε, ένας ένοπλος πυροβόλησε θανάσιμα δέκα άτομα σε ένα παντοπωλείο στο Μπάφαλο.

Η εμφάνιση του ΜακΚόναχι στον Λευκό Οίκο έλαβε χώρα ενόσω μία διακομματική ομάδα γερουσιαστών επιχειρούσε να εισηγηθεί μία νέα νομοθεσία περί όπλων, ανταποκρινόμενη στις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου. Οι γερουσιαστές που συμμετείχαν στις συνομιλίες αυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο νόμου που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το διαιρεμένο Κογκρέσο, αν και θεωρούσαν βέβαιο ότι θα υπολείπονταν ορισμένων μέτρων όπως η απαγόρευση των «επιθετικών όπλων» (σ.σ. όρος που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ορίσει συγκεκριμένους τύπους πυροβόλων όπλων, συνήθως ημιαυτόματα και άλλα όπλα που σχεδιάστηκαν για χρήση σε μάχη κ.ο.κ.) την οποία ζήτησε και ο Μπάιντεν, έγραψε η εφημερίδα.

Ο ΜακΚόναχι, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με βουλευτές στο Καπιτώλιο την Τρίτη, είπε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του, Καμίλα, είχαν πάει στο Ουβάλντε την επομένη των πυροβολισμών.

«Μπορούσες να νιώσεις το σοκ στην πόλη», σημείωσε. «Μπορούσες να νιώσεις τον πόνο, την άρνηση, την απογοήτευση, τον θυμό, το “κατηγορώ”, τη θλίψη. Ζωές χάθηκαν, όνειρα σταμάτησαν».

Επνιξε έναν λυγμό όταν αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τους γονείς της 10χρονης Αλίθια Ραμίρεζ, η οποία ονειρευόταν να σπουδάσει σε σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι, και της οποίας ο πατέρας, Ράιαν, είχε πρόσφατα εξασφαλίσει μια δουλειά με υψηλότερο μισθό, χάρη στον οποίο θα την «κακομάθαινε», όπως της είχε υποσχεθεί.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στην αίθουσα ενημέρωσης του Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Μάθιου ΜακΚόναχι ζήτησε από τη σύζυγό του να κρατήσει ψηλά τα πράσινα αθλητικά παπούτσια Converse που φορούσε καθημερινά η 10χρονη Μάιτε Ροντρίγκεζ, η οποία ήλπιζε να γίνει θαλάσσιος βιολόγος. Είχε σχεδιάσει μια καρδιά στο δεξί παπούτσι για να συμβολίσει την αγάπη της για τη φύση. «Είναι τα πράσινα Converse που φορούσε. Αυτά τα παπούτσια αποτέλεσαν το μόνο σαφές στοιχείο για την αναγνώρισή της μετά τον πυροβολισμό». «Τι λέτε για αυτό;», αναρωτήθηκε χτυπώντας τα χέρια του στο πόντιουμ.

Η Καμίλα Αλβες ΜακΚόναχι, μοντέλο και σύζυγος του Μάθιου ΜακΚόναχι, κρατά ένα ζευγάρι παπούτσια που χρησιμοποιήθηκε για την αναγνώριση ενός από τα θύματα της μαζικής δολοφονίας στο Ουβάλντε, καθώς ο ηθοποιός μιλά στους δημοσιογράφους για την πρόσφατη τραγωδία στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, στον Λευκό Οίκο / REUTERS/Kevin Lamarque

Αναφέρθηκε, ακόμη, στη συνάντηση που είχε με έναν ειδικό στην εφαρμογή μακιγιάζ σε νεκρούς για περιστάσεις όπως οι αγρυπνίες ή οι κηδείες με ανοιχτό φέρετρο. «Αυτοί οι σοροί ήταν πολύ διαφορετικοί», είπε ο ΜακΚόναχι. «Χρειάζονταν κάτι παραπάνω από μακιγιάζ για να είναι εμφανίσιμοι. Χρειάζονταν εκτεταμένη αποκατάσταση. Γιατί; Λόγω των εξαιρετικά μεγάλων τραυμάτων εξόδου ενός τουφεκίου AR-15».

Στη συνέχεια ο ηθοποιός στράφηκε στην πολιτική. Κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μειώσουν την εντυπωσιοθηρική κάλυψη των λεγόμενων «mass shootings» και μίλησε πολλές φορές για την αναγκαιότητα της «υπεύθυνης οπλοκατοχής», συμπεριλαμβανομένων των νέων διατάξεων που προώθησαν οι Δημοκρατικοί ως απάντηση στα συμβάντα ένοπλης βίας.

«Πρέπει να αυξήσουμε το ελάχιστο όριο ηλικίας για την αγορά ενός τουφεκίου AR-15 στα 21», είπε. «Χρειαζόμαστε μια περίοδο αναμονής για αυτά τα τουφέκια. Χρειαζόμαστε νόμους και συνέπειες για όσους τους παραβιάζουν. Αυτοί είναι λογικοί, πρακτικοί, στρατηγικοί κανονισμοί».

Ο πρωταγωνιστής των ταινιών «Dazed and Confused» και «Dallas Buyers Club» και της τηλεοπτικής σειράς «True Detective», μεταξύ πολλών άλλων τίτλων, σκέφτηκε να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης του Τέξας την περασμένη χρονιά, ωστόσο απέκλεισε το σενάριο αυτό, τον Νοέμβριο, χαρακτηρίζοντας την πολιτική ως «ένα μονοπάτι» στο οποίο επέλεξε να μη στραφεί προς το παρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...