338
O Σι Τζινπίνγκ μέσω γιγαντοοθόνης… εποπτεύει τον έρημο δρόμο – αν και οι Κινέζοι περιορίζονται λόγω κορονοϊού, το Ναυτικό τους «καταλαμβάνει» ξένες χώρες | REUTERS/Tingshu Wang/File Photo

Η Κίνα έφτιαξε ναυτική βάση στην Καμπότζη

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 18:50
O Σι Τζινπίνγκ μέσω γιγαντοοθόνης… εποπτεύει τον έρημο δρόμο – αν και οι Κινέζοι περιορίζονται λόγω κορονοϊού, το Ναυτικό τους «καταλαμβάνει» ξένες χώρες
|REUTERS/Tingshu Wang/File Photo

Η Κίνα έφτιαξε ναυτική βάση στην Καμπότζη

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 18:50

Η είδηση κυκλοφορούσε ήδη εδώ και μήνες, όμως επιβεβαιώθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα όπως ανέφερε η Washington Post. Πρόκειται για μία «κινεζική μυστική βάση» στην Καμπότζη, η οποία οικοδομήθηκε για αποκλειστική χρήση του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, αν και οι Καμποτζιανοί το διαψεύδουν.

Η νέα εγκατάσταση καταλαμβάνει ένα τμήμα της υπαρχούσης βάσης Ριμ. Είναι η δεύτερη κατά σειράν ναυτική βάση που έφτιαξαν οι Κινέζοι μακριά από την πατρίδα τους, με πρώτη εκείνη στο αφρικανικό Τζιμπουτί. Οπως μεταδίδεται, θα την εγκαινιάσουν μέσα στην εβδομάδα.

Οι Δυτικοί αναλυτές έγραψαν ότι η ανοικοδόμηση της βάσης είναι ενδεικτική των μεγαλεπήβολων στόχων της Κίνας για ανέλιξη σε επίπεδο «παγκόσμιας δύναμης» και σε όλους τους τομείς.

Χωρίς σημαντικό ιμπεριαλιστικό παρελθόν η Κίνα, αν εξαιρεθούν οι ατυχείς «ιαπωνικές εκστρατείες» των Χαν τον 13ο αιώνα και η κατάληψη του Θιβέτ από τον στρατό του Μάο το 1950, πλέον προβάλλει το νέο, «επεκτατικό» δόγμα του προέδρου της Σι Τζινπίνγκ με κάθε ευκαιρία. Και για αυτόν τον λόγο δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις σε κομβικά σημεία του πλανήτη, παράλληλα με το εν εξελίξει «επενδυτικό» πρόγραμμα «Belt & Road».

Τέτοιες κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα δεν έχουν, πράγματι, προηγούμενο στην κινεζική Ιστορία.

Οι Καμποτζιανοί λένε ότι αυτοί θα έχουν τον έλεγχο στη βάση, ενώ οι Κινέζοι ότι απλώς «έκαναν ανακαίνιση» των παλιών εγκαταστάσεων με σκοπό «να βοηθήσουν το Ναυτικό της Καμπότζης να διατηρήσει τη εδαφική ακεραιότητά του στη θάλασσα» αλλά και «να πατάξει το έγκλημα».

Η αλήθεια είναι όμως ότι εφ’ όσον οι Κινέζοι βγουν στον Κόλπο της Ταϊλάνδης μέσω Καμπότζης δημιουργείται θέμα για τα Στενά Μαλάκα, καθώς οι ΗΠΑ διαβλέπουν στις κινήσεις της Κίνας δόλο που συνιστά μείζον ζήτημα για την περιφερειακή ασφάλεια.

Προσφάτως η Κίνα υπέγραψε και μία συμφωνία με τα Νησιά Σολομώντα, που βρίσκονται σχετικά κοντά στην Αυστραλία. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους ότι η συγκεκριμένη διακρατική πράξη ενδέχεται να οδηγήσει στην παρουσία κινεζικού στρατού στα νησιά αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν υπογράψει το δικό τους αμυντικό Σύμφωνο του Ειρηνικού, το λεγόμενο AUKUS.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...