452
Ο Τραμπ με τα τέκνα του (από αριστερά): Ερικ, Ντόναλντ Τζούνιορ και Ιβάνκα | REUTERS/Gary Cameron/File Photo

Τώρα ο Τραμπ θέλει να δώσει χάρη στην Ιβάνκα, στον γαμπρό του και στον Τζουλιάνι!

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 14:06
Ο Τραμπ με τα τέκνα του (από αριστερά): Ερικ, Ντόναλντ Τζούνιορ και Ιβάνκα
|REUTERS/Gary Cameron/File Photo

Τώρα ο Τραμπ θέλει να δώσει χάρη στην Ιβάνκα, στον γαμπρό του και στον Τζουλιάνι!

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 14:06

Το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στα τρία μεγαλύτερα παιδιά του, Ντόναλντ Τζούνιορ, Ερικ και Ιβάνκα, στον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ και στον προσωπικό του δικηγόρο, Ρούντολφ Τζουλιάνι, έχει συζητήσει ο Ντόναλντ Τραμπ με τους συμβούλους του, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε και τον Τζουλιάνι για τα σχέδιά του.

Ο Τραμπ φοβάται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κυνηγήσει αυτόν, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του για αδικήματα που έχουν διαπράξει τα τέσσερα τελευταία χρόνια, για αυτό και έχει αρχίσει να απονέμει χάρες σε παλιούς του συμβούλους, όπως τον Ρότζερ Στόουν και τον Μάικλ Φλιν. Ενδεχομένως σειρά να έχει ο Πολ Μάναφορτ, επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, το 2016. Αυτοί βέβαια, έχουν ήδη καταδικαστεί, όλοι για αδικήματα που αφορούν την έρευνα για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016, ενώ οι υπόλοιποι, δεν έχουν καν κατηγορηθεί για κάτι, ακόμα. Ο αμερικανός πρόεδρος σπεύδει έτσι να προλάβει την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους.

Για κάποιους, όπως αναφέρουν οι NYT, τα αδικήματα είναι γνωστά: ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είναι αναμεμειγμένος στην υπόθεση της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές του 2016 υπέρ του πατέρα του και εναντίον της Χίλαρι Κλίντον και ο Κούσνερ είχε δώσει εσκεμμένα λανθασμένες πληροφορίες για τις επαφές του με ξένους αξιωματούχους ενώ δεν κατείχε τότε την απαραίτητη κυβερνητική άδεια.

Οι NYT αναρωτιούνται γιατί θέλει να απονείμει χάρη στον Ερικ Τραμπ, ενώ τα φορολογικά της Ιβάνκα βρίσκονται υπό διερεύνηση από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, καθώς η κόρη του φέρεται να έχει λάβει εκατομμύρια δολάρια ως αντάλλαγμα συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι προεδρικές χάρες αφορούν μόνο αδικήματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο και όχι σε πολιτειακό ή τοπικό.

Οσο για τον Τζουλιάνι, επίσης δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί σκέφτεται την προεδρική χάρη ο Τραμπ. Ο δικηγόρος του, που λαμβάνει 20.000 δολάρια την ημέρα (!) από τον πρόεδρο για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ήταν υπό διερεύνηση μαζί με δύο συνεργάτες τους έως και το καλοκαίρι από τις ομοσπονδιακές αρχές για τον ρόλο που έπαιξε στο σκάνδαλο με την Ουκρανία και την πίεση που άσκησε στις ουκρανικές αρχές για να πραγματοποιήσουν έρευνα για τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ.

Πάντως, αν θέλει να προστατέψει τον Τζουλιάνι, ο Τραμπ πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα στο κείμενο της απονομής χάρης, για ποια αδικήματα πρόκειται.

Τρεις πρόεδροι έχουν απονείμει χάρη στο παρελθόν για να προλάβουν την απαγγελία κατηγοριών: Ο Τζέραλντ Φορντ στον πρώην πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον για όλες του τις πράξεις, ενώ ήταν στον Λευκό Οίκο, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον σε όσους συμμετείχαν στην «επανάσταση του ουίσκι» (διαμαρτυρία για τη φορολόγηση του ουίσκι), το 1791 και ο Τζίμι Κάρτερ σε χιλιάδες Αμερικανούς που είπαν ψέματα για να μην καταταγούν στον στρατό στη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...