378
Ο Μάικλ Φλιν κατά τη σύντομη θητεία του στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Χάρη στον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν έδωσε ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 23:56
Ο Μάικλ Φλιν κατά τη σύντομη θητεία του στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Χάρη στον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν έδωσε ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 23:56

Ο Ντόναλντ Τραμπ καθαρίζει την αυλή του. Οσο έχει τη δυνατότητα για ενέργειες στις οποίες μόνο ένας πρόεδρος μπορεί να προχωρήσει, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, μοιάζει διατεθειμένος να την εκμεταλλευτεί για να «καθαρίσει» με εκκρεμότητες και σκοτεινά σημεία που άφησε η θητεία του, ιδίως τους δεσμούς του με το Κρεμλίνο και πώς αυτό τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές το 2016.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε μεν έκπληξη αλλά είναι ενδεικτική του τρόπου που ο Τραμπ αντιλαμβάνεται την εξουσία, ανακοίνωσε ότι απένειμε χάρη στον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας  Μάικλ Φλιν.

«Είναι  μεγάλη μου τιμή να ανακοινώσω ότι χορηγήθηκε Πλήρης Χάρη στον στρατηγό Μάικλ Φλιν. Συγχαρητήρια στον στρατηγό Φλιν και στην υπέροχη οικογένειά του, γνωρίζω ότι θα περάσετε πλέον μια πραγματικά υπέροχη Ημέρα Ευχαριστιών!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο απόστρατος Φλιν υπήρξε ένας από τους πιο στενούς και πιο σκοτεινούς συνεργάτες του Τραμπ. Είχε ομολογήσει την ενοχή του για ψευδορκία στο FBI κατά τη διάρκεια των ερευνών για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Μολονότι δεν μακροημέρευσε στον Λευκό Οίκο –σχεδόν ένα μήνα κράτησε η θητεία του, ήταν δε το πρώτο ίσως «θύμα» των ξαφνικών εκκαθαρίσεων του Τραμπ, που συνήθως ανακοινώνονταν με ένα tweet– ο ρόλος του υπήρξε πάντα στο επίκεντρο των ερευνών του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αλλά και του πολιτικού ρεπορτάζ που μέσα από τον Φλιν άρχισε να ξετυλίγει ένα κουβάρι ξένων συμφερόντων με τον Τραμπ στην εξουσία εξυπηρετήθηκαν, αν δεν φρόντισαν να τον βάλουν στον Λευκό Οίκο.

Ο Φλιν δούλευε για τους Τούρκους και το καθεστώς Ερντογάν. Τον Μάρτιο του 2017 ο Λευκός Οίκος βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να πει ότι ο Τραμπ δεν γνώριζε ότι ο Φλιν ήταν «πράκτορας ξένων συμφερόντων», όταν του έδωσε τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Ηταν παραδοχή παράδοξη γιατί οι σχέσεις του Φλιν με ξένες χώρες -και ειδικά με την Τουρκία- ήταν γνωστές πριν από τις προεδρικές εκλογές και ήλθαν στο προσκήνιο αμέσως όταν ο Φλιν εμφανίστηκε ως εκλεκτός του Τραμπ για τη νευραλγική θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

Λίγο αργότερα μάθαμε και ότι αμειβόταν και από τη Μόσχα. Μάλιστα υπήρχε φωτογραφία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Φλιν ορίστηκε σύμβουλος του Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2016. Χρονικά η τοποθέτηση συμπίπτει με μια αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, που ακολούθησαν μια ηπιότερη στάση έναντι της Ρωσίας…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...